Deze Israëlische drone raast binnenkort over het slagveld

Als je een beetje science-fiction kijkt kun je niet wachten op de Star Wars-achtige taferelen op het slagveld waarbij de futuristische schepen je om de oren vliegen. Het is zover.

cormorant drone vtol

De bal ligt bij Tactical Robotics, onderdeel van Urban Aeronautics. Ze hebben het voor elkaar gekregen om een zogeheten VTOL (ken je vast uit Call of Duty of Starship Troopers) op te laten stijgen waarna het apparaat vrolijk rondjes kon vliegen. VTOL staat voor 'vertical takeoff and landing' en dat aardig gelukt. Nog even en we vliegen zelf van en naar ons werk. 

@backlink(209037)

De Cormorant, zoals het apparaat heet, vliegt autonoom over slagvelden heen alwaar het zonder personeel aan boord gewonden op kan halen of manschappen kan droppen. Aan boord is een camera aanwezig waarmee men veilig vanaf de thuisbasis kan communiceren met de gewonden. 

In totaal heeft de Comorant een bereik van ruim 32 kilometer en haalt hij snelheden van 160 kilometer per uur. Met gemak kan het apparaat zich verweren tegen een hogere windkracht dan dat een helikopter kan en een vijandige radar heeft schijnbaar nogal moeite met het detecteren van de VTOL. Israël is mogelijk het eerste land dat gebruik gaat maken van de Comorant. 

Negeer het afgezaagde Thunderbirds-deuntje en zie de VTOL hieronder in actie.