Uitslapen in het weekend zorgt voor een langer leven

Onderzoekers tonen aan hoe je jouw kans op overlijden kunt verkleinen en ja, dat kan heel erg makkelijk blijkbaar.

slaap langer leven weekend

Je hoort regelmatig dat te lang slapen ongezond is, te kort slapen  de kans op depressies vergroot en dat bijslapen in het weekend niet werkt. Daar zijn de onderzoekers het niet mee eens. Goed nieuws! Uitslapen in het weekend kan jou een langer leven opleveren. 

@backlink(209951)

Te kort slapen

De onderzoekers namen 43.880 participanten uit Zweden onder de loep en vroegen hen naar hun slaapritme. Vervolgens werden ze dertien jaar later nog eens onderzocht. Het bleek dat mensen die met regelmaat slechts vijf uur of minder per nacht sliepen (inclusief de weekenden) vaker kwamen te overlijden dan mensen die voor een langere nachtrust kozen. 

Slaap compenseren in het weekend

Zeven uur slaap is de sweetspot, de mensen die acht uur of langer per nacht sliepen hadden ook een grote kans om vroegtijdig te overlijden. Dit lijkt redelijk overeen te komen met eerdere studies. Het was echter opvallend dat de kans op vroegtijdig overlijden bij mensen die doordeweeks kort sliepen en in het weekend uitsliepen ongeveer gelijk was aan de kans op overlijden bij mensen die zeven uur per nacht sliepen. Dit geldt echter wel enkel voor mensen onder de 65 jaar. 

Kanttekening bij het onderzoek

Kortom, compenseren in het weekend werkt gewoon wel! Er moet wel een kleine kanttekening bij het onderzoek geplaatst worden want de participanten gaven zelf aan hoe veel uur ze sliepen, het kan dat de deelnemers hun eigen slaapritme fout inschatten waardoor je vraagtekens kunt zetten bij de validiteit van het onderzoek. Het zou beter zijn om de participanten te monitoren maar goed, laten we gewoon voorzichtig zeggen dat het goed nieuws lijkt te zijn! Welterusten. 

Bron: Sleep duration and mortality – Does weekend sleep matter?