Deze bizar zware marathon is gebaseerd op een gevangenisontsnapping

Deze marathon is zo zwaar dat slechts 15 mensen er ooit in geslaagd zijn om hem uit te rennen. Dit jaar haalde niemand de finish.

barkley marathon gevangenisontsnapping

Veertig man waagden een poging dit jaar. Niemand haalde de finish. Gary Robbins kwam het verste maar maakte geen schijn van kans om het einde te bereiken. Waarom is de Barkley Marathon zo zwaar?

Bestel de laatste editie

@backlink(209989)

James Earl Ray

Nadat James Earl Ray Martin Luther King op 4 april 1968 vermoordde werd hij, na twee maanden op de vlucht te zijn geweest, opgepakt in Engeland waarna hij veroordeeld werd tot 99 jaar gevangenisstraf. De moordenaar werd opgesloten in de Brushy Mountain State Penitentiary nabij Nashville (Tennesee). Deze gevangenis stond bekend als een van de gevaarlijkste gevangenissen van de VS en het zou er onmogelijk zijn geweest om te ontsnappen. In 1977 wist Ray echter met zes anderen te ontkomen waarna hij wederom op de vlucht sloeg. 

Gevangenisontsnapping 

Het mocht enkele dagen duren maar Ray en de anderen werden allen weer opgepakt. Veel weerstand zouden ze naar verluidt niet geboden hebben want de omgeving was mistig, desoriënterend en eten was schaars. Verzwakt, onderkoeld en vooral heel erg verdwaald werden de mannen gevonden en terug naar de gevangenis gebracht. In twee dagen tijd was Ray niet verder dan twaalf kilometer gekomen. En hij was compleet afgemat. 

Barkley Marathons

Marathonrenners hebben daarom de betreffende omgeving gekozen voor de Barkley Marathons. Een bizar zware marathon waarbij de omgeving bijna iedereen op zijn knieën dwingt. Het is alsof je urenlang door de Blair Witch Project rent en je goed oriënteren is er niet bij. Om te bewijzen dat je de hele route afgelegd hebt moet je onderweg pagina's uit boeken verzamelen

Moeder natuur pakt je keihard aan

Je spendeert drie dagen lang, zonder slaap op ongemarkeerde paden. Je ziet niets door de mist, het terrein is verraderlijk en de regen gaat je niet in de koude kleren zitten. Ondertussen verwacht je ieder moment een mythisch monster vanachter een hoek en gaat je brein gekke spellen met je spelen. Duizend mensen hebben het geprobeerd, 985 mensen zijn gefaald en een cameraman die er een documentaire over maakte moest gered worden nadat hij 12 uur lang verdwenen was. Moeder natuur zet alles op alles om je het zo zwaar mogelijk te maken. 

Geen hulp

Je denkt nu natuurlijk: ''Verdwalen? Gebruik gewoon GPS!' Ja, dat mag dus niet. Geen GPS en geen telefoons. De checkpoints zijn onbemand dus reken niet op hulp (je moet er pagina's uit boeken meenemen om te bewijzen dat je er bent geweest) en je moet het einde binnen zestig uur halen. Iemand kwam ooit over de finish maar dat was een paar seconden buiten de tijd waardoor hij gediskwalificeerd raakte. Er is geen EHBO in de buurt en alleen de besten mogen meedoen. Duizenden mensen melden zich aan maar slechts veertig deelnemers zijn welkom. 

Denk jij kans te maken? Dit jaar is de marathon al geweest (24 maart) maar er is altijd volgend jaar. Succes.