Olav Mol: 'Max is een zegen voor de Formule 1, Senna was veel meer dan dat'

Heb je het over de Formule 1 met Max Verstappen, dan hoor je de stem van Olav Mol (56) bijna vanzelf voorbij zoeven. Wij spraken hem over de huidige Formule 1, Verstappen en zijn achtbaanbestaan.

interview olav mol playboy

De koningsklasse van de autosport wordt al ruim een kwart eeuw opgeluisterd met zijn vakkundige commentaar. Maar Mol heeft meer in zijn mars. Deze maand verschijnt zijn boek over racelegende Ayrton Senna. ‘De rijstijl van Max is vergelijkbaar met die van Senna: vol in de aanval gaan en per se als eerste willen finishen. Max is een zegen voor de Formule 1, Senna was veel meer dan dat.’

@backlink(209765)

1. De ene dag doe je live verslag van de Grand Prix van Shanghai, de dag daarop vlieg je terug naar Nederland en zit je ’s avonds in een Hilversumse tv-studio het voorbije raceweekend te evalueren. Wat is het geheim van dit achtbaanbestaan?

Geen enkel geheim. Ik kan vrij makkelijk in slaap komen. Maar het scheelt ook dat ik ben opgehouden met verder volwassen te worden op mijn 25e. Verder leef ik vrij gezond, eet gevarieerd en met mate. En ik drink al ruim dertig jaar geen alcohol meer. Het helpt ook wel dat ik van mijn grootste passie mijn beroep heb kunnen maken. Er stroomt benzine in mijn bloed, ik ben geboren als petrolhead. Als ik aan het werk ben, doe ik dat in de wetenschap dat ik een enorme mazzelpik in de mooiste sport op aarde ben.

3 Wat vind je Cubaanse vrouw Alina ervan dat manlief tijdens het negen maanden durende Formule 1-seizoen continu de hort op is?

Dat is een onlosmakelijk onderdeel van mijn leven. Mijn vorige geliefde, die in 2010 na een ziekbed is overleden, wist niet beter dan getrouwd te zijn met een man die vaak van huis was voor zijn werk. Voor mijn tweede vrouw was dat wel even wennen. Maar als ik thuis ben in Alicante, is het wel quality time. Voor zowel mijn vrouw als voor mijn dochter en kleinkinderen die bij mij wonen. Even leuke dingen doen die niks met mijn werk te maken hebben: buiten de deur eten, boodschappen doen, koken, jetskiën en relaxen. Nou ja, niks qua werk…Ik ben dan ook in de weer met Grand Prix Radio, het radiostation voor de autosportfan dat ik heb opgezet samen met voormalig Veronica-dj Alexander Stevens.

11 Als Senna de Pelé was voor de Formule 1 en dan vooral voor Brazilië, dan is Verstappen de Johan Cruijff in de raceauto?

Max is nog maar 20 jaar jong en hij is net de teller van de 60 Grand Prix-races gepasseerd, maar hij is nu al de beste coureur die Nederland ooit heeft voortgebracht. Toch is het niet helemaal eerlijk om vergelijkingen te trekken tussen coureurs: je zit immers met andere tijdperken, met andere tegenstanders en andere technologieën. Maar iedereen in de pitstraat is het erover eens dat Max een van die coureurs is die maar eens in de tig jaar voorbijkomt. Max is een hernieuwde Michael Schumacher, een hernieuwde Ayrton Senna. De rijstijl van Max is vergelijkbaar met die van Senna: altijd vol in de aanval gaan en per se als eerste willen finishen. Max is een zegen voor de Formule 1-sport, Senna was veel meer dan dat.

4. Die afleiding in het Formule 1-circus lijkt steeds vaker zoek. Twee jaar geleden werd Liberty Media grootaandeelhouder van de Formula One Group en sindsdien zijn de de pitspoezen in de ban. Tot afgrijzen van vrouwenliefhebber Mol?

...

Lees het antwoord op deze vraag en de rest van het interview in de Playboy die nu in de winkel ligt of op Blendle!