Deze sekteleider had tachtig seksslavinnen onder het mom van feminisme

Jarenlang kon de Amerikaanse seksgoeroe Keith Raniere rustig zijn gang gaan. Nu zit hij achter tralies in Brooklyn. Wie is de man die tachtig vrouwen uithongerde, brandmerkte en gebruikte als seksslavinnen onder het mom van feminisme?

nxvim sekte feature playboy

Toni Natalie is in de kracht van haar leven als ze Keith Raniere ontmoet in 1991. Ze is 32 jaar, knap en zelfbewust. Ze heeft gehoord dat een van de slimste personen ter wereld (Raniere heeft twee jaar eerder het Guinness Book of Records gehaald met een IQ van 240) naar haar slaapstadje in het noorden van de staat New York zou komen en wil hem weleens ontmoeten. Kijken wat-ie te zeggen heeft. En vragen waarom hij die intellectuele slagkracht gebruikt om een marketingbureau te runnen en niet om, bijvoorbeeld, te proberen problemen als honger of aids de wereld uit te helpen.

@backlink(209991)

Zijn reputatie is de dan 30-jarige Raniere vooruitgesneld. Lokale kranten schrijven over zijn briljante hoofd (hij spreekt volzinnen als hij 1 is, kan lezen op zijn 2e en studeert af in drie richtingen tegelijk), vrije geest (hij fietst op een eenwieler en kan jongleren, doch niet tegelijk), ijzeren gestel (hij heeft maar twee tot vier uur slaap per nacht nodig) en adonisachtige uiterlijk (als Raniere in 1988 bij een hoge-IQclub wordt toegelaten rept de Times Union in Albany over zijn ‘waakzame blauwe ogen’, zijn ‘bruine haar dat stijlvol gescheiden werd in het midden’ en zijn ‘fysiek van een atleet’).

Raniere met Toni Natalie

Sexual Healing

Geen wonder dat Toni Natalie benieuwd is. Haar toenmalige echtgenoot is dat ook, maar dan vooral in het bedrijf van Raniere: Consumers Buyline, een soort consumentenbond die in ruil voor abonnementsgeld kortingen op producten en diensten belooft. Weten leden nieuwe leden te werven, dan levert dat geld op. Een soort piramidespel dus, maar zo wordt het dan nog niet genoemd.

Op voorspraak van haar man mag Natalie op audiëntie bij Raniere. Die ruikt sigarettenlucht om haar heen en biedt aan haar on the spot van het roken af te helpen. Hij drukt op een paar plekken op haar handen en een kwartier later voegt ze zich weer bij haar man. Althans, dat denkt ze. Ze is twee uur en drie kwartier weggeweest. Vreemd, maar de euforie over het stoppen met roken (ze raakt sindsdien geen sigaret meer aan) overwint.

‘Hij zou me helpen om seksueel en intellectueel te helen, en het juiste pad te zien,’

Natalie raakt in de ban van Raniere. Hij regelt een baan voor haar bij een huidverzorgingslijn waar Consumers Buyline mee werkt, waarna ze haar man dumpt en al snel een relatie begint met de charismatische ondernemer. Privé gaat het even heel goed met de twee, zakelijk is het een drama. Raniere krijgt steeds meer aangiftes van oplichting aan zijn broek. En als de autoriteiten de praktijken van het bedrijf onderzoeken, schikt Raniere. Hij bekent geen schuld, maar betaalt in 1996 wel een boete van honderdduizenden dollars aan de staat New York. Consumers Buyline gaat kort daarna failliet en ook de relatie vertoont scheuren. Maar probeer zo’n man maar eens te verlaten. Emotioneel heeft Raniere haar in de tang. 

Lees alles over hoe Raniere's sekssekte Nxivm tot stand kwam, waar hij zijn harem slaven vandaan haalde, hoe hij zelfs bekende Hollywoodvrouwen in zijn macht kreeg en hoe hij ten onder ging in de Playboy die nu in de winkel ligt of op Blendle

Actrice Allison Mack valt als een blok voor de sekteleider en wordt de leider van zijn geheime slavinnenafdeling.