Verplicht bezoeken: dit is de grootste bierwinkel van Nederland

Bier zover het oog reikt, een koeltunnel, een brouwerij en een bruin café; Jan van Wilgenburg en dochter Tineke hebben het aardig voor elkaar. Playboy ging langs in Biermelo en werd warm ontvangen in de grootste bierwinkel van Nederland.

biermelo grootste bierwinkel nederland burg

Biermelo. De eerste woordgrap is daar, al ver voor we het stadje op de Veluwe (de Goudgeluwe) bereiken. Maar het blijft lastig, je associeert de streek in het geheel en Ermelo in het bijzonder niet meteen met het edele gerstenat. Eerder met de Biblebelt, een kazerne, wat campings, natuurrecreatie (de Ermelosche Heide) met her en der wat gezondheidsklinieken. Werden hier al die astmapatiënten in vroeger jaren niet naartoe gestuurd om een beetje op adem te komen? Gezonder dan op de Veluwe kreeg je het in Nederland niet.

@backlink(209987)

Welnu, die eerste hersenspinsels dienen enige bijstelling. Want van heinde en verre vinden bierfanaten hun weg naar de Putterweg in Ermelo. Uit Oost-Europa, Scandinavië, ja zelfs vanuit Amerika weten ze de plek te vinden waar in 1995 Jan van Wilgenburg een oude garage ombouwde in eerst een café (de Hazeburg), met later enige uitbreiding in de vorm van een bierwinkel (Burg Bieren) en een eigen hobbybrouwerij (Burg Bier Brouwerij). Door dat hobbyaspect kan inmiddels een vette streep, het Burg Bier-imperium is een attractie op zich, een begrip in bierblievend Nederland.

 Op een dag waarop je graag zou willen dat Ermelo niet in het noorden van de Veluwe maar in het zuiden van Spanje lag, zien we de eigenaar, ondanks de miezerregen, al druk in de weer met het uitbreiden van het terras. ‘Stilzitten is niet mijn hobby,’ verklaart Jan van Wilgenburg zijn horizontale houding. Hij kijkt reikhalzend uit naar de zomer, en helemaal naar het eerste weekend van augustus als bij hem voor de deur het eigen bierfestival plaatsvindt. ‘Dat organiseren we straks voor de 24ste keer,’ zegt hij niet zonder trots. ‘We begonnen destijds in 1995 met zes brouwers, nu komen we ruimte tekort. De formulieren zijn net de deur uit, we hebben al 75 aanmeldingen binnen in twee dagen. We zullen aan sommigen nee moeten verkopen.

Het is hard werken, maar het geeft ook enorm veel voldoening. We hebben dan 150 bieren onder de tap, er draait een varken aan het spit, de weg wordt speciaal voor ons afgezet, heel Ermelo loopt uit. Het is dan één groot feest.’

Bier verveelt nooit

De 61-jarige Ermeloër begeleidt ons de winkel in, waar een bierwalhalla zich ontvouwt voor onze verbaasde ogen. Waar je anderhalve stelling verwacht met een paar leuk aangeklede flesjes bier en wat verdwaalde kratjes, begeven we ons in een waar biermekka waarover dochter Tineke (33) de scepter zwaait.

Lees het hele artikel in de Playboy die nu in de winkel ligt of op Blendle.