Zet maar op de bucketlist: raften over de Nijl in Oeganda

De Nijl is exotisch, historisch… en misschien een beetje angstaanjagend. Vergeet de cruiseschepen in Egypte, voor een avontuur op de Nijl ga je terug naar de bron: stap in een raft in Zuidwest-Oeganda.

raften nijl oeganda

De Nijl is met met 6680 kilometer de langste rivier ter wereld, die ontstaat in het vruchtbare groen van Oeganda, langs de dorre woestijn van Soedan stroomt en daarna uiteindelijk de historische grond van Egypte doorkruist. Onderweg verandert de rivier van een onstuimige wildwaterweg voor avontuur uiteindelijk in een trage, brede oppervlakte waar rivierboten vol toeristen sloom overheen dobberen.

In het hart van Oeganda, dicht bij de bron, is de Nijl allesbehalve kalm. Hoe smaller de rivier wordt, hoe dieper hij zakt, voor een schuimig wateravontuur. Perfect voor wildwaterraften.

Het mooie van een rafttour met gids is dat je de wateren niet op je duimpje hoeft te kennen. De expert stuurt je raft door de wilde wateren, je hoeft alleen maar instructies op te volgen en je goed vast te houden. Je hoeft geen uitstekende zwemmer te zijn maar het is wel essentieel dat je je prettig voelt in water - de kans dat je op een zeker moment zult moeten zwemmen is groot. Maar dat risico maakt het juist leuk!

 De stroomversnellingen vallen in Categorie V - de een-na-hoogste categorie voor de moeilijkheidsgraad van een rivier. Het wordt dus zeker geen “smooth sailing”. Verwacht grote golven, veel rotsen, snelle dalingen en een hoop schuim en wild water. Maar dat kunnen je raft, je gids en ook jij wel aan.

Er wordt sinds 1996 geraft in Oeganda, toen een aantal overmoedige Nieuw-Zeelanders dacht dat een rafttocht over de Nijl wel geinig zou zijn. De populariteit neemt steeds meer toe, al duizenden reizigers gingen je voor op het wilde water. Er wordt zeer goed gecontroleerd op veiligheid, maar een avontuurlijke wildwatertocht is gegarandeerd.

Via Lonely Planet