Leer deze waardevolle lessen door te reizen

Reizen heeft een positieve invloed: het verruimt onze geest, ontwikkelt onze culturele begrip en het geeft een completer beeld van de wereld. Maar er zijn nog meer voordelen.

voordelen ontwikkeling reizen

Ooit stilgestaan bij de vele praktische vaardigheden die kinderen opdoen in de wereld? Hieronder worden acht manieren genoemd waaruit blijkt dat een reis de beste leerschool kan zijn.  

Les 1: Leer prioriteiten te stellen tijdens het inpakken van de koffer

Soms is het moeilijk om te beslissen welke spullen echt nodig zijn en welke slechts overbodige luxe. Wanneer je leert om minimaal in te pakken begrijp je wat je echt nodig hebt en waar je zonder kunt, een wijze levensles. 

Les 2: Hoe reis je van A naar B komt zonder technologie te gebruiken

In de huidige tijd van TomToms en technologie krijgen mensen vaak niet meer de kans om te leren kaartlezen. Een reis is hiervoor het uitgelezen moment, want het dwingt je om bewust te zijn van jouw omgeving (wat staat er op de borden? Kun je aan de hand van de omgeving deduceren waar je bent?). We zijn te makkelijk geworden en verdwalen al in onze achtertuin zonder Google Maps.

Les 3: Krijg het onderhandelen onder de knie

Begrijpen waarom mensen onderhandelen, dat het op sommige plekken wel gebeurt maar op andere niet en weten hoe je het op een succesvolle en respectvolle wijze doet- het is geen makkie. Zelfs volwassenen kunnen hier nog moeite mee hebben. Het is daarom handig om het over afdingen te hebben voor vertrek. Deze manier van onderhandelen is belangrijk, want het leert je diplomatiek en cultureel bewust te zijn. Daarnaast kun je stevige kortingen regelen, een nuttige skill dus.

Les 4: Talen leren

Het leren van een andere taal is goed voor je brein (mensen die op latere leeftijd nieuwe talen leren hebben een beter geheugen en een lager risico op verscheidene hersengerelateerde aandoeningen). Je leert er veel mensen door kennen, het maakt je socialer en je kunt de toeristen in Nederland aan de bar versieren. 

Les 5: Proef het verschil

Als we reizen ontdekken we nieuwe smaken, krijgen we unieke kooktechnieken te zien en leren we hoe verschillende culturen waarde hechten aan samen eten. Bij thuiskomst is het leuk om de geleerde lessen rond de eigen keukentafel toe te blijven passen.

Les 6: Geen spijt hebben

Accepteren dat je een beslissing hebt gemaakt en je hierbij neerleggen (ook al blijkt het achteraf de verkeerde) is een belangrijke vaardigheid. Reizen is hier een langdurige oefening in: je krijgt adviezen, leest aanbevelingen, bespreekt alles grondig, maakt een besluit en gaat ervoor.

Les 7: Leren omgaan met verveling

Nieuwe plekken ontdekken gaat hand in hand met lange reis- en wachttijden. Hoe meer je reist hoe vaker je merkt dat je tijd veel efficienter kunt besteden dan tijdens die avonden bankhangen. Lees een goed boek, ga een gesprek met iemand aan, flaneer tot je een geweldige koffietent tegekomt en zoek een uitdaging.