Doorkruis de Outback
Rondrijden door Australië in een busje is niet zomaar een vakantie; deze epische onderneming is voor Australiërs een ritueel. Er is iets aan de uitgestrektheid van het continent dat reizigers hun koelboxen doet inladen en de wijde wereld in doet trekken in klassieke Volkswagenbusjes.
@backlink(210105)
Of je nou vanaf Sydney noordwaarts rijdt richting de kust van Queensland, westwaarts vanuit Adelaide, of een rondje maakt langs de kust van het hele continent (15.000 kilometer, mocht je het je afvragen) - een aantal dingen staat vast: je zult ternauwernood ontsnappen aan een botsing met een suïcidale wallaby, een benzinecrisis hebben in de middle of nowhere en langs de weg een overdaad aan kitscherige objecten spotten. Van glasvezeldino's tot gigantische gitaren: de snelwegcultuur down-under blijft verbazen. Je zult de tijd van je leven hebben.
Duiken met haaien in Zuid-Afrika
Vereiste conditie: basis. Duikervaring: geen. Stalen zenuwen: 100% essentieel. Er is niks moeilijk aan kooiduiken met witte haaien. Je bent niet ver van de kust en de enige benodigde vaardigheid is onder water dobberen met een snorkel. Maar - en dit is een grote maar - je hebt wel een ruggengraat nodig om je op centimeters afstand te bevinden van een levensgevaarlijk en bloeddorstig roofdier. Dankzij de film Jaws hebben witte haaien een slechte reputatie; het is bijna onmogelijk om deze beesten stilletjes op je af te zien glijden zonder er de angstaanjagende muziek van John Williams bij te denken.
Ze leven in vele zeeën en oceanen, maar in de wateren bij Zuid-Afrika, en dan vooral bij het vissersdorpje Gansbaai, vind je een van de grootste concentraties ter wereld. Een strookje oceaan is hier Shark Alley genoemd: een 60.000 koppige kolonie Kaapse pelsrobben vormt er een permanent buffet. Het duurt maar 20 minuten om van de haven naar de haaien te gaan, maar het spannendste gedeelte is het afdalen in een grote stalen kooi (die vastzit aan de boot zodat hij niet kan zinken of wegdrijven) en langzaam in het domein van de haaien zakken.
Maak een epische autorit in Noorwegen
Je hoeft niet af te reizen naar verre continenten om op een van de spannendste wegen ter wereld te rijden. Trollstigen in Noorwegen is een adembenemend stuk asfalt van acht kilometer, met een helling van 8% en 11 haarspeldbochten. Het heet niet voor niks de Trollenweg: de bergweg bezit een soort mythische schoonheid, net als de Trollstigen-vallei waar de weg doorheen slingert. De reis is zo spectaculair dat het de weg naar Asgard zou kunnen zijn, de legendarische woonplaats van de Noorse goden. Trollstigen is alleen van mei of juni tot oktober of november toegankelijk voor auto's, afhankelijk van de sneeuwval in de bergen - en misschien de grillen van de goden.
Wandel over de Chinese Muur
Hier knerpt de geschiedenis letterlijk onder je voeten. Aan de zuidkant ligt het beschermde land van China, aan de noordkant de plunderende hordes. Tenminste, dat is hoe de Chinezen het zich voorstelden toen dit ongelofelijke bouwwerk werd aangelegd, twee millennia geleden. De Chinese Muur was ooit ruim 21.000 kilometer lang, dus de hele muur aflopen is misschien een beetje te veel van het goede. Op veel plaatsten is de muur ook aardig verbrokkeld, dus het kan moeilijk zijn om te er achter te komen hoe hij precies loopt. Gelukkig zijn er veel organisaties die rondleidingen over de intacte stukken verzorgen, bijvoorbeeld over het geweldige deel tussen Jinshanling en Simatai.
Via LonelyPlanet