Pierre van Hooijdonk doet niet aan stilzitten

Elf jaar geleden beëindigde Pierre van Hooijdonk (48) zijn imposante voetbalcarrière, maar wie denkt dat hij daarna in een zwart gat is gevallen, zit er faliekant naast.

Pierre van Hooijdonk

Playboy spreekt de de Brabantse doelpuntenmachine over het nieuwe eredivisieseizoen, het Nederlands elftal, Robin van Persie, Hugo Borst, Gijp & Derksen, brunettes, carnaval en Studio Voetbal. 

Het moet een mooie zomer zijn geweest voor Pierre van Hooijdonk. Eind juni tekende zoonlief Sydney (18) een driejarig contract bij NAC Breda, de club waar Van Hooijdonk senior definitief doorbrak als profvoetballer. ‘Dit vind ik wel heel bijzonder hoor’, vertelt de oud-international en voetbalanalist van de NOS in een Starbucks in de stationshal van zijn eigen Breda. "Ik wilde nog met het gezin op vakantie gaan, maar nu Sydney definitief bij de A-selectie van NAC zit, hebben we dat even uitgesteld."

Een paar maanden terug gaf je voor de NOS nog commentaar op het WK, nu beoordeel je voor Studio Voetbal FC Emmen en de overige clubs in onze eigen Mickey Mouse-competitie. Zeker even flink omschakelen?

Ja, natuurlijk. Het zou volslagen absurd zijn als je het niveau van de eredivisie met dat van het WK in Rusland gaat vergelijken. Maar ik kijk wel uit naar dit seizoen hoor. Als met name Ajax en PSV erin slagen om hun selectie bij elkaar te houden, dan zou het zomaar een eredivisie-editie kunnen worden met genoeg aantrekkelijke wedstrijden.

Ajax heeft ruim veertig miljoen euro uitgegeven aan aankopen met Premier League-spelers Dusan Tadic en Daley Blind als blikvangers. Een recordbedrag voor de club. In Amsterdam gaan ze er al van uit dat het landskampioenschap in the pocket is.

Het zou niet normaal zijn als Ajax geen kampioen wordt. Mits spelers als Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong niet worden verkocht. Voor mij is Ajax dé titelfavoriet. Maar wees gerust: ik heb aan het begin van het seizoen Ajax vaak getipt als kampioen en die prognose was de afgelopen vier jaar goed voor de prullenbak.

De clubkas van PSV en die van Feyenoord is aanmerkelijk minder goedgevuld. Hoe moeten ze in Eindhoven en in Rotterdam reageren op debig spenders in Amsterdam?

Lekker de druk bij Ajax leggen. Maar ook nu zeg ik: PSV heeft 50 procent kans om kampioen te worden. Eigenlijk kan alleen PSV qua budget in de buurt komen van Ajax, mits ze zich kwalificeren voor de Champions League. Ik ben ook benieuwd hoe Mark van Bommel het bij PSV ervanaf gaat brengen als nieuwe hoofdtrainer. Die heeft nauwelijks trainerservaring op het hoogste niveau en wordt nu in het diepe gegooid. Maar deze gok kan ook goed uitpakken, zoals dat destijds is gebeurd met Frank de Boer bij Ajax, Phillip Cocu bij PSV en Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord.

Feyenoord schrijf je af als titelkandidaat?

Ja, voor Feyenoord wordt het een heel moeilijk verhaal. Daar moeten eerst belangrijke spelers zoals Vilhena en Jörgensen worden verkocht, voordat ze serieuze versterkingen kunnen aantrekken. Ik denk wel dat Feyenoord derde gaat worden.

Verder lezen? Kijk dan in Playboy van deze maand, of op Blendle.