Leo Alkemade is gek op champagne, horloges én Kim van Kooten.

Playboy spreekt acteur en cabaretier Leo Alkemade naar aanleiding van een nieuw seizoen Foute Vrienden – misschien wel het laatste. ‘Ik denk dat heel lastig is om hierna nog een seizoen te maken met dit clubje.’

Leo Alkemade

1. Deze zomer werd Foute Vrienden herhaald, het razend populaire programma waarin drie komieken om de beurt een opdracht bedenken, die een vierde vervolgens uit moet voeren. Zijn jullie onderhand niet te bekend geworden voor een nieuw seizoen?

Het wordt inderdaad steeds moeilijker. Deze week waren we aan het filmen in een fotostudio toen er iemand binnenkwam en zei: ‘Hé, jij bent toch die acteur?’ Ik beaamde dat, maar zei er tegelijk bij dat ik eigenlijk ben opgeleid als fotograaf en dat ik dit er af en toe nog bij doe omdat ik het heel gaaf vind om te doen. Dat geloven ze dan grappig genoeg ook meteen. Maar dat het een keer stopt… Ik denk dat het heel lastig is om hierna nog een seizoen te maken met dit clubje.

2. Je bent ook bekend van het sketch-programma Sluipschutters. Keert dat nog terug op televisie?

Ja. We zijn nu aan het schrijven, dus ik verwacht dat het september volgend jaar weer op televisie zal komen. We moeten vierhonderd grappige scènes bedenken voor zo’n seizoen, dus je kunt je voorstellen dat we daar wel even mee bezig zijn naast al onze andere werkzaamheden.

3. Wie vind je de grappigste man van Nederland?

Ruth Jacott.

4. En de beste cabaretier?

Ronald Goedemondt. Alles klopt bij hem: hij heeft een goede kop, een goede mimiek en ook nog eens heerlijke absurdistische humor. Er zijn heel veel jonge cabaretiersdie graag cabaretier willen worden, maar Ronald ís een cabaretier. Het is zijn natuur. Daarnaast is hij een heel lieve jongen – dat helpt ook wel mee.

5 Tilburg of Amsterdam?

Dat is een stomme vraag natuurlijk. Ik heb het anderhalf jaar geprobeerd in Amsterdam, maar ik ben gillend teruggekeerd naar Tilburg. Amsterdam stinkt, het is er vies en het barst er van de toeristen. Ik erger me er groen en geel aan dat je overal meteen in het Engels wordt aangesproken. De mensen die er wonen kan ik vaak ook niet luchten. Als ik iemand drie keer heb gezien hoef ik hem niet per se met een kus op de mond te begroeten. Tilburg is no nonsense. Hier hoeft het allemaal niet hip te zijn – het is goed zoals het is. De mensen zijn er gemoedelijk en de studenten zorgen ervoor dat het stadshart bruist. Ik ben echt verknocht aan deze stad.

6. Welk boek lees je op dit moment?

Op dit moment niets, maar ik ga beginnen in Ventoux van Bert Wagendorp. Ik ga in september namelijk met wat vrienden de Mont Ventoux beklimmen en dit sluit daar wel op aan.

7. Je gaat met vrienden de Mont Ventoux beklimmen? De midlifecrisis heeft ingezet?

Ha, ik denk eerlijk gezegd dat die nog komt. Dan ga ik een motor kopen en sigaren roken en mijn haren verven of zoiets – maar niet de Mont Ventoux beklimmen, denk ik.

8. Ben je ijdel?

Ik denk dat iedere acteur wel ijdel is, al valt dat bij mij mee. Ik vind het wel vervelend als ik een iets te hoog vetpercentage bemerk bij mezelf. Dan heb ik ook meteen genoeg discipline om een alcoholstop in te lassen en alleen nog maar salades te knauwen. Verder loop ik ook gewoon in mijn badjas door de Albert Heijn en interesseert het me allemaal niet zoveel. Mijn vrouw neemt weleens van die crèmepjes voor me mee, maar die eindigen dan ongebruikt in de toilettas. Ik kan niet zo goed tegen vettigheid op mijn gezicht.

9. Je bent bevriend met Guus Meeuwis en schrijft ook teksten voor hem. Van welke liedjes heb jij de teksten geschreven?

Hmm, moet dat erin? Dat vind ik altijd zo pochen. Maar hij is een vriend, dat klopt, en we schrijven weleens wat samen. We hebben onder meer Tilburg geschreven, over onze liefde voor deze schitterende stad, en zijn nieuwe single Je moet het voelen. Ik doe dat echt voor de lol. We tennissen weleens samen en dan eten we daarna bij hem aan de keukentafel een paar boterhammen en dan schrijven we een liedje. De ene keer wordt dat dan de nieuwe single, maar veel vaker verdwijnt het gewoon in de prullenbak.

Playboy sprak met Leo Alkemade in de rubriek 20Q. Benieuwd naar de overige elf vragen? Kijk dan in Playboy augustus, of op Blendle.