Seksverslaving wordt nu officieel als een psychische aandoening beschouwd

Voor buitenstaanders klinkt een 'seksverslaving' als een slecht excuus voor ontrouw - voor mensen die onverzadigbare verlangens hebben, kan dit een grote last zijn. Daarom wordt een seksverslaving nu als een mentale stoornis erkent.

Seksverslaving wordt nu officieel als een psychische aandoening beschouwd

De organisatie van Amerikaanse psychiaters heeft na wetenschappelijk onderzoek vastgesteld dat een seksverslaving geen inbeelding van de patiënt is. En zo werd de seksverslaving toegevoegd aan de nieuwste versie van de 'International Classification of Diseases (ICD). Een seksverslaving dus. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in?

Een seksverslaving houdt in dat je constant met seks bezig bent. De ex-seksverslaafde Dick was in therapie bij Seksverslaving Therapie Nederland: ‘Mijn hele dag stond in teken van porno. Ik had alles. Alles. Dikke baan. Vrouw. Twee kinderen. Alles mooi voor elkaar. Op papier dan. Want ondertussen drukte ik al mijn gevoelens, angsten, wanhoop en leegte weg met onafgebroken verdovende seks. Niet eens heel bijzonder hoor, maar wel non-stop. In de auto, op mijn werk, thuis op het toilet terwijl ik eten kookte. De hele tijd. Ik voelde er ook eigenlijk niets meer bij. Het was een grijze ruis die ik niet uit kon zetten. Tot ik op mijn werk betrapt werd. Een vrouwelijke collega zag me bezig. Ik heb alles verloren. Mijn vrouw trok het niet. Mijn baan was ik meteen kwijt. Gek genoeg zakte ik niet dieper weg. Ik kwam in actie. Ik heb door therapie mijn leven op de rit gezet. En ik ben nog steeds alles kwijt. En dat is vreselijk. Maar ik heb mezelf terug.’

In de meeste landen wordt de aandoening nog niet als een ziekte gezien, maar dit verandert snel. Er is namelijk een grote stijging te zien in het aantal hulpvragen. De bekentenissen van sterren als Tiger Woods en Russell Brand dat zij een seksverslaving hebben, spelen volgens de onderzoekers een belangrijke rol in deze stijging.