René Froger: 'Ook ik ben vervangbaar bij de toppers.'

Het leven moet je blijven vieren, zo luidt het motto van René Froger. Wat dat betreft kan 2018 nu al niet meer stuk. Dertig jaar geleden scoorde hij zijn eerste Gouden Plaat en dit jaar zit hij 35 jaar in het vak. En dat is natuurlijk een feestje waard.

René Froger: 'Ook ik ben vervangbaar bij de toppers.'

Wie voor de eerste keer op visite gaat bij misschien wel de meest vermogende volkszanger van Nederland, zal het vast en zeker beamen. Een bezoek thuis bij René Froger in Blaricum is een allesbehalve alledaagse gewaarwording. Alleen al de entree van zijn domein, gelegen aan een lommerrijk laantje in de rijkste gemeente van Nederland, zou niet misstaan als openingsscène van een tv-serie. Sterker nog, eenmaal aangebeld en na de bekendmaking via de intercom, waant de argeloze bezoeker zich heel even in een spannende film. De manshoge poort schuift langzaam open en ineens staan we oog in oog met een kast van een nieuwbouwvilla met oprijlaan en al, omgeven door uitgestrekte gazons die meer op een park lijken. Om vervolgens onze oude barrel te parkeren tussen het gitzwarte en glimmende wagenpark van de heer en vrouw des huizes, bestaande uit een Mercedes SL 63 AMG, van de S-klasse, een cabrio en een coupé plus een Mercedes GL Vito. De stadse gewoonte om nogmaals goed te controleren of de VW Golf daadwerkelijk op slot zit, wordt ad rem afgestraft door Froger zelf, die ons voor de voordeur opwacht. ‘Je auto wordt echt niet gejat hoor. Of dacht je soms dat het hier open huis was?’

1 -0 voor de man die als allereerste Nederlandse artiest erin slaagde om hele voetbalstadions vol te zingen. De daaropvolgende vette knipoog, brede grijns en ferme handdruk en gastvrije ontvangst in huize Froger, waarvan de muren volhangen met familieportretten en andere keurig ingelijste foto’s en gouden en platina platen, is meer dan genoeg om helemaal op mijn gemak te worden gesteld: ‘Brandt maar los.’

Als geestelijk vader van deze ongekend succesvolle creatie heb je in de loop der jaren ettelijke miljoenen vergaard. Des te groter is de verbazing dat iemand met jouw vermogen zich leent voor reclame van brillenwinkel Eyelove. Vooral de manier waarop je het ‘multifocale’ merk bezingt is bijna goed voor het meest irritante tv-spotje van dit jaar. Doet dat nog iets met je?

De reclamespotjes kwamen van de zomer wel heel veel langs. Maar aan de andere kant: dankzij mij is de landelijke naamsbekendheid van Eyelove inmiddels gestegen naar zo’n 85 procent. Beter dat er over je gepraat wordt dan dat er bijna niet over je gepraat wordt. 

Volgens insiders heb je met deze Eyelove-reclamedeal bijna twee ton opgestreken. Zijn ze warm?

Over geld praat ik nooit in de openbaarheid. Het was wel ‘an offer you can’t refuse’, maar ik deed het ook omdat achter dit bedrijf mensen zitten die ik meer dan 25 jaar ken en met wie ik altijd een goede band heb gehad. Bovendien zit in deze commercials ook een knipoog. Dat is voor mij ook belangrijk om mijn nek uit te steken.

Tijd voor hoofdzaken dan maar: als dit oktobernummer verschijnt, is net je nieuwe theatertour Favourites In Concert van start gegaan. In gezelschap natuurlijk van je eigen orkest en je achtergrondzangeressen De Frogettes. Qua repertoire wordt het ook een feest der herkenning?

Reken maar. Alle klassiekers, maar ook minder bekende hits passeren de revue. En dan ga ik tussendoor wat vertellen over de songs. Korte verhaaltjes met een lach en een traan. Op die manier komen die songs nog meer tot leven. 

En toch kan Playboy zich wel voorstellen dat je tijdens een optreden Een Eigen Huis of This Is The Moment overslaat.

Nou, dat heb ik weleens gedaan. Vooral Eigen Huis is een signatuursong geworden. In de jaren negentig heb ik het zó vaak gezongen. Soms wel twintig, dertig keer in een week. Dus dan wil je weleens met iets anders op de bühne komen. De eerste de beste keer dat ik Eigen Huis of This Is The Moment tijdens een theatertour achterwege liet, werd ik bijna gelyncht. Van jong tot oud: nog nooit heb ik zoveel ontevreden gezichten gezien na afloop van een concert van mij. Die fout maak ik dus nooit meer van mijn leven.

Je hebt ooit over jezelf gezegd beslist niet de beste zanger van Nederland te zijn. Welke zangers vind je dan echt bijzonder?

Genoeg. De beste aller tijden: Frank Sinatra. Die is van de absolute buitencategorie. In Nederland springen ook enkele zangers eruit. Zo vind ik onder meer Paskal Jakobsen van BLØF verbluffend goed. Goed, bij die teksten van BLØF heb je soms de neiging de Dikke van Dale erbij te pakken, maar wat een fantastische stem heeft die man. Verder klopt het wat je zegt, maar ik ben wel een zanger met een onderscheidend en direct herkenbaar stemgeluid en bij wie muziek met de paplepel is ingegoten mede dankzij twee supermuzikale ouders. Maar ik blijf met de voetjes op de grond. Ik beschik niet over de perfecte stemtechniek, maar ik heb altijd wel geprobeerd om hieraan te schaven. Zo neem ik de laatste jaren veel meer zanglessen dan vroeger. Ik wil op de toppen van mijn kunnen blijven presteren en tegelijkertijd ervoor zorgen dat het er los blijft uitzien. Verder ga ik bij tijd en wijle graag naar musicals. Dan zit ik vooral de hoofdrolspelers scherp te observeren hoe ze toch volle bak blijven geven met hun stem. Dat doen ze dan avond na avond. Daar kan menig topzanger nog heel wat van leren.

Verder lezen? Koop dan de Playboy van oktober, of lees verder op Blendle.