Maakt geld gelukkig?

Psycholoog Ap Dijksterhuis waagt zich aan de grootste Clichévraag der Clichévragen: maakt geld gelukkig? En dat leverde een allesbehalve clichéboek op. We helpen je op weg met wat wetenswaardigheden uit het boek.

Maakt geld gelukkig?

Streef niet naar geld verdienen

De drang om meer geld te innen wordt door Dijksterhuis een persoonlijkheidseigenschap genoemd. Sommigen vinden geld megabelangrijk, anderen interesseert het geen ene fuck. Er bestaat zelfs een internationaal erkende schaal, de love of money-schaal, die wetenschappers gebruiken wat geldliefde met mensen doet. De hoogleraar haalt een onderzoek aan dat-ie met een paar collega’s uitvoerde. Eyeopener: het streven naar geld hangt samen met ongeluk. ‘Mensen die hoger scoren op de schaal, zijn gemiddeld beduidend minder gelukkig’. Ook uit onderzoek gebleken: ‘Belust zijn op geld maakt je onrustig – en daarmee ook minder gelukkig’. Auw. Ja. Doet zeer hè?Heb niet te veel

‘Hebzucht is de moeder aller zonden’, predikt Dijksterhuis. De hebzuchtigen onder ons zijn minder vriendelijk en hartelijk, kunnen zich minder inleven in de medemens en zijn soms zelfs gemeen. Opvallend: hebzuchtige jongeren hebben dan wel vaak geld, maar ze smijten het ook sneller over de balk. Gevolg: schulden. Word je ook niet echt een prettiger persoon van. Dus beter voeg je je toe bij de onhebzuchtigen op deze aardkloot.

Boycot mooie spullen

Dijksterhuis haalt een onderzoek aan waarbij honderd mensen zijn ondervraagd toen ze 18 waren en toen ze 30 waren. Opvallend: mensen die minder materialistisch waren geworden, waren er uiteindelijk beter aan toe dan de mensen die veel meer waarde waren gaan hechten aan Bentleys, iPhones, flatscreens en hun immer glimmende Rolex. Materialisme zorgt misschien tijdelijk voor meer geluk, maar langetermijngeluk blijft uit want de honger naar meer, meer en méér laait snel weer op. Dus vanaf nu een mooiespullenboycot. Hoppa.

 

Word bloemist

De beroepen waar je relatief weinig mee verdient, maken het gelukkigst. Dijksterhuis publiceert in zijn boek een nogal ontluisterend lijstje. Van de bloemisten en hoveniers is 87 procent heppie de peppie met z’n werk, van de kappers en schoonheidsspecialisten 79 procent en de loodgieters 76. Kijken we onderaan het lijstje, dan staan daar de hr-managers (54 procent), ict’ers (48 procent) en op eenzame laagte: de bankiers, van wie er slechts 44 procent gelukkig is in zijn werk. Dus, geldwolven: maak bloemstukjes, wroet in de aarde of zet een schaar in andermans coupe.

Lees verder op Blendle of lees Playboy november. Of koop gewoon het boek:  Ap Dijksterhuis, Maakt geld gelukkig?