EERBETOON AAN STAN LEE, DE MAN DIE COMICS COOL HEEFT GEMAAKT

Het was Stan Lee die helden tot een hoger niveau tilde door ze menselijke eigenschappen toe te schrijven. Bescheidenheid siert de man achter de onsterfelijke Marvel comics. Lee is afgelopen maandag overleden. 

RIP STAN LEE, DE MAN DIE COMICS COOL HEEFT GEMAAKT

Zijn oom hielp Stan Lee in 1939 aan een baantje bij Timely Comics, wat later zou uitgroeien tot Marvel. Daar bedacht Lee teksten voor de stripverhalen van Captain America. Op zijn achttiende werd hij gepromoveerd tot editor, wat hij volhield tot zijn vrouw hem aanspoorde zijn dromen te verwezenlijken. Vanaf dat moment nam zijn carrière een vlucht en bouwde hij met zijn fantasieën over radioactieve spinachtigen en magnetische krachtvelden een nalatenschap op die ons allen zal overleven. Playboy sprak eerder met Lee: 'Spider Man is beroemder dan ik. Betekend dit interview dat ik eindelijk boven hem uit ben gestegen?'

De striphelden die jij eeuwen geleden bedacht, domineren de huidige cultuur. Hoe verklaar jij hun aanhoudende populariteit?

Superhelden gaan verder waar de sprookjes uit onze jeugd ophouden. Die verliezen op latere leeftijd geloofwaardigheid, maar superkrachten blijven ons fascineren. Mijn personages zijn normale mensen met buitengewone krachten. Mr. Fantastic was eigenlijk maar een doodsaaie vent. Spider-Man worstelde met onzekerheden waar normale tieners ook mee worstelen. The Thing en de Hulk waren gedesoriënteerde monsters, wat ze op een bepaalde manier aandoenlijk maakt. De X-Men waren natuurlijk stuk voor stuk buitenbeentjes. Stripboeken zijn net sprookjes, maar dan voor volwassenen. 

Nog advies voor stripboekhandelaren?

Ik zou digitale wegen voor stripverhalen zoeken. Ik ben ouderwets, ik hoop dat boekwinkeltjes blijven bestaan, want er gaat niets boven het omslaan van pagina’s en de geur van papier. Maar alles verandert. Godzijdank voor andere media. Die houden mijn personages in leven. 

Naast dat Lee nog veel te bewonderen is in zijn films, is er ook een collectors boek te koop. Dit Giant-Size-boek is een ongeëvenaard verslag van het leven en de tijden van Stan 'the Man' Lee, het Marvel-universum dat hij heeft gebouwd, en de creatieve passie die hem na zijn vroegste fantasieën tot achtervolgingen heeft gebracht. Bevat nooit eerder geziene foto's, originele komische kunst en zeldzame comicbook-facsimile om Stan's duizelingwekkende carrière en zijn niet te stoppen invloed op de popcultuur wereldwijd te volgen. Bekijk hier de Collector's Edition van 1.000 genummerde exemplaren, elk ondertekend door Stan Lee.