TWITCH = streamen met een diep decolleté

Mannen die betalen voor vrouwelijk schoon is al zo oud als de weg naar Rome. Maar door de onophoudelijke populariteit van live streamingdienst Twitch heeft dat een hele nieuwe dimensie aangenomen.

TWITCH: streamen met een diep decolleté

Twitch werd opgericht in 2011 en werd in rap tempo populair. In 2015 telde Twitch meer dan 1,5 miljoen streamers verbonden aan het platform, met meer dan 100 miljoen kijkers per maand. In mei van dit jaar stond de teller op 2,2 miljoen streamers met 15 miljoen actieve kijkers per dag. En overal waar veel gebruikers samenkomen, komt geld om de hoek kijken. En als iets verkoopt, dan is het wel seks.

Voor populaire streamers zijn er verschillende manieren om geld te verdienen. Bij genoeg kijkers, worden er pre-roll reclames voor een livestream geplaatst. Dat zijn inkomsten voor Twitch maar de streamer krijgt er daar een bepaald percentage over. Daarnaast krijgen streamers in sommige gevallen commissie over de verkoop van de games die ze spelen. Zij zijn als het ware de ambassadeur van het spel. Verschillende sponsoropties zorgen eveneens voor een leuke duit in het zakje. Denk hierbij aan enkel gamen met een bepaald merk koptelefoon op, duidelijke vermelding van het merk PC waarop gespeeld wordt, prijsvragen van een bepaald merk, voortdurend een logo in beeld enzovoorts. De laatste optie – en nu wordt het interessant – zijn de vrijwillige donaties van kijkers. En juist dat zorgt voor de nodige controverse en discussie.

Bijna ieder streamer heeft de mogelijk tot doneren aanstaan, sterker, het wordt veelal duidelijk gepromoot middels opvallend plaatjes en opzichtige oproepjes. Vooropgesteld; niemand wordt gedwongen geld te doneren (veelal via Paypal en creditcard) maar het is met name een jongere doelgroep die zo de waardering van hun idool probeert af te dwingen. En dat weten de streamers.

Omdat de meerderheid van gamers nog altijd mannen/ jongens zijn, zagen een groep vrouwen hun kans schoon. Het resultaat? Een golf aan jonge vrouwen in te strakke tanktops die met een ferm decolleté op Twitch enorm populair zijn. Zo geven ze de veelal jongvolwassen mannelijke gamer de illusie extra speciaal te zijn, terwijl iedereen met een beetje verstand snapt dat het anders zit. Je zou deze dames kunnen verwijten doortrapt te zijn, maar je kunt het net zo goed op de kneuzigheid van de mannelijke sekse wegschrijven.

Je kunt je überhaupt afvragen of het moreel sjiek is om geld te vragen aan fans – of je nu mannelijke of vrouwelijke streamer bent – maar dat is een andere kwestie. Bovendien zijn er gigantische grote verschillen tussen het aanbod. Er zijn jonge vrouwen die goed kunnen gamen, en van hun hobby hun werk willen maken. Daarbij zetten ze meer of minder hun looks in, en hebben een donatieoptie aan staan zonder er de hele tijd mee te leuren.

Er zijn echter ook dames die het over een andere boeg goeien. Zij gaan halfnaakt in beeld zitten, gooien opzichtig hun vrouwelijke vormen in de strijd en schudden bij iedere donatie met hun voorgevel. Die laatste vorm is bijkans lachwekkend plat maar scoort wel degelijk.

Verder lezen? Lees dan Playboy januari of lees verder op Blendle