Wie is de grootste drugbaas: Escobar of El Chapo

Ondanks de arrestatie van Joaquín ‘El Chapo’ Guzman kunnen we rustig zeggen dat hij de allergrootste drugsbaas van deze tijd is. Maar wie had er nou meer macht als we El Chapo vergelijken met Pablo Escobar?

Wie is de grootste drugbaas: Escobar of El Chapo

Drugs

El Pátron zoals Pablo Escobar ook wel werd genoemd is begonnen met het smokkelen van marijuana, ‘wiet’. Dit bracht niet genoeg geld op en zo begon hij aan het witte goud, cocaïne. Dit leverde veel meer geld op en vloog als warme broodjes over de toonbank. Escobar heeft dit weten vol te houden vanaf ongeveer 1980 tot zijn onvermijdelijke dood op 2 december 1993. El Chapo heeft meer soorten drugs in de aanbieding. Cocaïne, XTC, crystal meth en heroïne behoren tot de keuze mogelijkheden. Maar ook hij begon met marijuana. Op dat punt heeft El Chapo dus al een puntje voor op Escobar. Hoewel El Chapo iets later is begonnen met zijn imperium is hij ondanks zijn gevangenschap nog steeds operationeel.

Grootheidswaanzin

De werkgebieden van de twee heren verschillen ook nogal van elkaar. Pablo Escobar verkocht zijn drugs vooral in de Verenigde Staten, daarna breidde hij uit naar Europa waar hij een nieuwe afzetmarkt had gecreëerd. Eigenlijk bleef het daar wel bij voor Escobar. Naar verluid harkte hij bijna 500 miljoen binnen, per week wel te verstaan. Guzman heeft in enige zin last van grootheidswaanzin. Onder zijn werkgebied vallen niet alleen de Verenigde Staten en Europa, maar ook Afrika en Azië. Hoeveel de beste man verdient is niet bekend. Pablo Escobar verdiende zo enorm veel dat hij het op moest slaan in muren of onder de grond. Dit ging na verloop van tijd rotten of werd aangevreten door muizen. Zo verloor hij elk jaar 10% van zijn vermogen.

Gevangenis

Na de serie Narcos op Netflix is Pablo Escobar voor velen de ultieme drugbaas, maar vergeet niet dat El Chapo twee keer is ontsnapt uit gevangenissen in Mexico en de Verenigde Staten. Aan de andere kant: Escobar liet z’n eigen gevangenis bouwen. Wie is volgens jou de grootste drugsbaas? 

Bron: Manify