'Als John de Mol mij als opvolger wil? Ik zou er niet voor terugdeinzen'

'Als John de Mol mij als opvolger wil, zou ik er niet voor terugdeinzen'

Winston Gerschtanowitz (43) bindt de ijzers onder voor een nieuw seizoen Dancing on ice. Playboy spreekt de goedlachse presentator en ondernemer naar aanleiding daarvan over zijn overstap naar SBS, zijn ontembare werklust en zijn vriendschap met John de Mol.

Je presenteert Dancing on ice. Zit het publiek wel te wachten op een ijsdansprogramma? 

Het antwoord daarop is volmondig ja. Nederland is een echt schaatsland. Op het moment dat de eerste winterse temperaturen worden aangekondigd, is iedereen in rep en roer en worden de schaatsen van zolder gehaald. IJs hebben we helaas nog niet, maar een ijsshow is er alvast wel. Ik vind het echt heel erg leuk om voor het programma zelf ook de schaatsen weer aan te doen. Ik had al geroepen dat ik dit wilde presenteren voordat ze me hadden gevraagd, haha. 

Als 19-jarige zei je tegen Joop van den Ende: 'Ik wil de beste amusementspresentator van Nederland worden'. Behoor je nu tot de top 5?

Ja, dat klopt, en ik voegde eraan toe: ‘En als je me niet aanneemt bega je de grootste fout van je leven.’ Daar zat ’m natuurlijk de challenge in. Natuurlijk zei ik dat met knikkende knieën, maar het heeft me wel ergens gebracht. Ik denk niet dat ik tot de vijf populairste presentatoren van het land behoor. Dan moet je weer terug naar dagelijkse televisie. Maar technisch gezien... Ik denk dat ik inmiddels zoveel vlieguren heb gemaakt dat ik wel tot het groepje behoor van presentatoren die van alles kunnen presenteren.

Welk programma kwam minder goed uit de verf dan je had gehoopt?

Dat was Circus Gerschtanowitz. Weet je wat het is: soms kun je gewoon een fantastische show hebben op een fantastisch tijdslot, maar dan staat er opeens een goed bekeken programma tegenover je en heb je pech. Circus Gerschtanowitz had ook last van zulk soort extreme concurrentie. SBS6 is dan ge- woon nog net iets te klein om het van die andere zender te winnen. Het programma zelf stond als een huis, al hadden we misschien iets beter talent kunnen hebben als we het niet zo snel hadden gemaakt.

Je bedenkt ook programma's. Op welk programma ben je het meest trots?

Als bedenker ben ik het meest trots op de bijdrage die ik heb geleverd aan de ontwikkeling van The Voice. Van ideeën in de conceptfase tot het regelen van de sponsoring tot de presentatie in de red room. Ik ben ook trots op Effe geen cent te makken. Ik bedacht dat programma toen ik een portret aan het maken was van mensen bij de Voedselbank. Ik reed weg en dacht: daar moeten we iets mee doen.

Je bent jarenlang de rechterhand geweest van John de Mol. Stel dat hij je zou vragen om hem op te volgen, zou je dat dan overwegen? 

Ja, daar zou ik niet voor terugschrikken. Ik heb de afgelopen tien jaar veel geleerd op corporate niveau, onder meer binnen ons eigen bedrijf DFFRNT Media, waardoor ik voor mijn gevoel genoeg ervaring heb opgebouwd om een groot bedrijf te runnen. Ik zeg niet dat ik het per definitie zo goed zou doen als hij, maar ik zou er niet voor terugdeinzen als hij me zou vragen om hem op te volgen binnen Talpa. Ik zou in ieder geval een kop koffie gaan drinken.

Benieuwd naar Winston's politieke voorkeur en waarom hij thuis uit kristallen glazen drinkt? Je leest het hele interview in de nieuwe Playboy of via Blendle

Interviews
  • BSR Agency