Zien we Gijs Staverman na zijn haartransplantatie weer met een paardenstaart? 'Dat zou fantastisch zijn'

De meest sympathieke dj van Nederland rockte vroeger een dikke paardenstaart, maar verloor naarmate de jaren verstreken zijn karakteristieke coupe. Daarom: een haartransplantatie. 'Naarmate ik ouder word ga ik wat chagrijniger kijken, omdat de boel naar beneden zakt. Maar ik weet niet of ik daar iets aan wil laten doen. Over mijn haar had ik die twijfels niet. Ik zie het als een essentieel onderdeel van mezelf.'

Gijs Staverman

De geboren Alkmaarder - in de volksmond Kaaskop - verkoos een leven als dj boven een carrière in de kaaswinkel en het kaasmuseum van zijn ouders. Prima keuze, kun je wel stellen. Staverman heeft inmiddels een schier eindeloze reeks radioprogramma’s op z’n naam staan. Inmiddels zit hij alweer zes jaar bij KRO-NCRV op NPO Radio 2, waar je ‘m elke werkdag tussen 14 en 16 uur ’s middags hoort met Gijs 2.4. Hij draait regelmatig als dj op feestjes en is af en toe te horen als voice-over van tv-programma’s. Daarnaast is hij eigenaar van mediabureau Staverman Studio’s.

Transparant over zijn transplantatie

Zo'n druk leventje heeft natuurlijk impact op het lichaam. Meer rimpels, minder haar. Terwijl het goedlachse radiofenomeen vroeger juist bekendstond om zijn lange donkerblonde manen. Maar een terugtrekkend bosje is vandaag de dag niet het einde van de wereld en een tripje naar de kliniek is zo gemaakt. En waar de meeste mannen – we wijzen liever niet met het vingertje, maar denk aan types als Wesley Sneijder, Gerard Ekdom en Arie Boomsma – hun haartransplantatie onder het tapijt proberen weg te moffelen, neemt Gijs de buitenwereld juichend mee in elke stap van het proces. Intakegesprek! Haren afscheren! Haarzakjes uit het achterhoofd naar de bovenkant! Pokonbehandeling! Hij schaamt zich niks voor zijn ingreep, want dit zijn volgens hem nu eenmaal de issues waarmee je als midvijftiger te maken krijgt.

"Ik wil het allemaal graag delen met mijn luisteraars. Niet om te laten zien: kijk eens hoe goed ik ben! Maar op een informerende manier, zodat mensen weten dat dit ook een mogelijkheid is."

Return of the Paardenstaart?

Toch was de dj niet naar de kliniek gegaan als de uitdunning bovenop vroeger was begonnen, denkt hij. "Stel dat het op mijn 25ste was gebeurd, dan was het iets geweest wat bij mij hoorde," legt hij uit. "Maar ik ontdekte pas een paar jaar geleden dat mijn inhammen groeiden en m’n kruin wat kalig werd. Dat maakte me onzeker."

Hoe dan ook, het proces naar een volle dos is weer ingezet. Betekent dat wellicht dat we Gijs binnenkort weer met zijn klassieke staart zien? "Dat zou fantastisch zijn, want ik ben mijn paardenstaart aan het zoeken." Voor de duidelijkheid: Paul de Leeuw stoorde zich jarenlang aan het harige stuk Staverman en knipte hem in 1995 af.

Gijs: "Ik heb ik ‘m altijd bewaard, dus ik zei volmondig ‘ja’ toen het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid vorig jaar vroeg of zij ‘m mochten hebben. Mijn paardenstaart in een museum, ik was apetrots. Maar tijdens mijn verhuizing vorig jaar, van Amsterdam naar een andere plaats in NoordHolland, is hij ergens in een doos terechtgekomen die nog in mijn opslag staat. Ik heb nogal veel rotzooi, dus dat is zoeken naar een speld in een hooiberg."

In de nieuwste Playboy staat een uitgebreid interview met Gijs. Over zijn 'duistere kant', twintig kilo afvallen in drie maanden tijd en de ins en outs van zijn succesvolle carrière als radio-dj. Donderdag 29 juli in de winkel!

Misschien ook voor jou:
Dennis Schouten: ‘Ik heb mijn vriendin verloren door Roddelpraat’
Entertainment
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl