Stop je dieet, ga vasten: waarom is vasten zo populair?

Opeens, alsof het iets heel revolutionairs is, staan de kranten er mee vol: stop je dieet, ga vasten. Het aloude vasten? Dat ja, maar waarom zouden we dat nu massaal gaan doen?

Vasten

Vasten, da’s toch gewoon hongerlijden? Als je het zo wilt noemen, prima. Maar dan krijg je wel alle voedingsdeskundigen op je dak die het vasten steeds vaker zien als een manier om snel af te vallen en om je bloeddruk en cholesterol omlaag te krijgen. Want dat is wat er gebeurt: als je binnen een bepaalde tijd niet eet, zij het gecontroleerd natuurlijk, krijgt je lichaam een flinke reset, alsof het voor even wordt gepauzeerd en bijkomt van alle narigheid die je tot die tijd naar binnen hebt gepropt. Scarlett Johansson, Jennifer Aniston, Halle Berry en Gisele Bündchen, om maar wat namen te noemen, zweren erbij, mocht je niet meteen overtuigd zijn en denken dat het alleen iets is voor moslims tijdens de ramadan. Niet dus.

Maar niet eten dus?

Niet helemaal. Waar de meeste mensen bij zweren, ook half Hollywood en de grachtengordel, is intermittent fasting, wat in goed Nederlands gewoon ‘afwisselend vasten’ heet. Op sommige dagen eet je minder dan 25 procent van je energiebehoefte – en voel je je waarschijnlijk zo slap als een vaatdoek – op andere dagen eet je gewoon waar je zin in hebt. Om de dag dus. Maar je kunt ook periodiek vasten, dan deel je de vasttijd anders in. In dat geval kom je al snel uit bij het 5:2-dieet, iets waarover je je kunt laten informeren bij niemand minder dan Jennifer Lopez die niet alleen fan is van deze methode, maar die er overduidelijk baat bij heeft, wat ze zelf ook ziet als ze in de spiegel kijkt. 5:2 dus: 1 tot 2 dagen per week vasten, 5 tot 6 dagen niet. Dat kan al genoeg zijn, als we naar Jennifer kijken.

Zo simpel?

Ze zeggen het. En ‘ze’, dat zijn dus alle voedingsdeskundigen, bijvoorbeeld die van het Voedingscentrum. Doe het een week of twee en je ziet het al meteen aan je bloedwaarden. Het moeilijke woord dat daarbij hoort, maar dat je eigenlijk meteen weer kunt vergeten, is triglyceridenconcentratie, ofwel hoeveel vet heb je in je bloed. Als dat afneemt, neemt ook je lichaamsgewicht af en heb je misschien al meteen bereikt wat je wilt.

That's it?

Ho ho… Je cholesterol maakt, als het goed is, ook meteen een duikvlucht, net als je insulinewaarde, maar dat is weer een gevolg van het feit dat je afvalt. Zo moeilijk is het allemaal niet, in theorie althans, maar probeer het maar eens, met een rammelende maag langs de koelkast lopen zonder dat je de deur er spontaan uitrukt. Laat ons even weten of het allemaal gelukt is, dan bekijken we dan wel weer of we ook een poging zullen wagen. Wim Hof is ook fervent vaster, hij eet slechts één maaltijd per dag, wat ook een vorm van vasten is. Dan móét het wel goed zijn, toch?

Dit verhaal was eerder te lezen in Playboy 2.

Knowhow
  • Playboy (Micha Jacobs)
  • iStock