Testosteron, een woord dat vaak vooral gebruikt wordt als representatie van mannelijkheid; een ware testosteronbom. Het woord wordt geassocieerd met wasbordjes, de kracht van twintig paarden, lange en weelderige baarden en eigenlijk gewoon de definitie van het woord 'man'. Maar weten we eigenlijk wel wat testosteron precies is? Hoog tijd om wat meer aandacht te besteden aan dit mannelijk geslachtshormoon en alle mythes voor altijd de deur uit te werken.
Biologisch uitstapje
Goed, first things first: testosteron is een geslachtshormoon en dat betekent dat we een uitstapje moeten maken naar de wereld van de biologie. Testosteron wordt geproduceerd in de testikels. En dat betekent dat testosteron het primaire geslachtshormoon is voor die leden van de bevolking die met een mannelijk geslachtsorgaan zijn geboren. Testosteron zorgt ervoor dat de foetus een mannelijk geslachtsorgaan ontwikkelt (geen testosteron betekent dat de foetus een vrouwelijk geslachtsorgaan ontwikkelt, lagere levels van testosteron zorgen voor zogenoemde intersekse kinderen) maar zorgt later ook voor meer spiermassa, spermaproductie, libido en de productie van rode bloedcellen. Testosteron speelt dus zeker een rol bij de vorming van het 'man'-zijn maar is zeker niet de bepalende factor. Je wist bijvoorbeeld vast niet dat de eierstokken van vrouwen ook testosteronproduceren. The more you know!
Testosteronniveau
Laten we vooropstellen: hoewel testosteron dus wel verantwoordelijk is voor het feit dat jij met een fluit in je broek rondloopt, betekent het verder niets voor je mannelijkheid. Het niveau van testosteron in je lichaam verschilt namelijk enorm. Dat betekent dat jij net zoveel man bent als die opgepompte kleerkast in de gym. Of jullie testosteron waardes gelijk zijn is van buiten niet te zeggen. Zo worden die waardes beïnvloedt door je leeftijd, formaat, je gezondheid en zelfs door het tijdstip of de dag van de week.
Te laag? Te hoog? Precies goed?
Omdat je aan de buitenkant dus niets kunt zien van je testosteronwaardes, is het dus ook moeilijk te zeggen of je op precies het juiste niveau zit. Gelukkig helpt de natuur je in dat geval een handje; als je waardes te laag of te hoog liggen krijg je namelijk last van lichamelijke klachten. Bij een te laag testosteron niveau is er sprake van een verlaagd libido (lager dan normaal voor jou persoonlijk), impotentie, haaruitval, vermoeidheid, neerslachtigheid en het verlies van spiermassa. Heb je juist last van een te hoog testosteronniveau, dan heb je een verlaagde zaadtelling, acne, agressief gedrag, vergrootte spiermassa, hoofdpijn en een vergroot prostaat. Hoe je komt aan een te hoog testosteronlevel? Zaadbalkanker of - je raadt het misschien al - anabolen.
Meer mannelijkheid
De druk ligt soms hoog voor ons mannen; er lijkt constant een plaswedstrijd gaande waarin we proberen te bewijzen wie de titel van 'echte man' verdient. Een flinke dosis spieren lijkt een trend te zijn onder de 'echte' mannen. De manier om de status van spierbonk te bereiken? Het injecteren van anabolen (een chemische variant van testosteron) om de eigen normale testosteron waardes flink omhoog te krijgen. En het gevolg is die begeerde flinke dosis spieren, bovengenoemde klachten, kaalheid en in het ergste geval: prostaatkanker.
Misschien is de veiligste optie in dit geval om te accepteren dat we allemaal al 'mannelijk' genoeg zijn zonder al die injecties. 'Puur natuur' zoals ze dat zo mooi zeggen. De jongeheer tussen je benen is daar al bewijs genoeg van.
- Men's Health, Health Line
- Adobe Stock