Peter Schouten: 'Ik kan geen seks hebben met oninteressante vrouwen'

Strafpleiter Peter Schouten doet in de nieuwste Playboy een boekje open over zijn leven. De 66-jarige advocaat vertelt hoe het is om op een dodenlijst te staan, zijn vriendschap met Peter R. de Vries en over zijn open relatie: "Niet meer vreemdgaan, jokken, verbergen. Ik wil eerlijk zijn."

Peter Schouten

Een ontmoeting met Peter Schouten doet denken aan een bezoek aan Fort Knox. Je ziet het niet, maar voelt aan alles dat je bij een van de best beveiligde personen van Nederland in de buurt bent. En dat is ook niet zo vreemd; Schouten wordt namelijk altijd vergezeld door lijfwachten. Drie uur van tevoren moet Schouten afspraken aanmelden, spontaan iets doen zit er niet meer in. Zelfs een broodje halen bij een benzinestation onderweg mag niet zomaar. Hij heeft altijd mensen om zich heen. Zijn lijfwachten waren zelfs aanwezig toen Schouten zijn vriendin ten huwelijk vroeg. "Die mannen weten alles van mij ... Als iemand bereid is zich voor jou voor een kogel te gooien, moet je daar wel een goeie relatie mee hebben. Er is wel een afstand, vrienden worden we niet, maar we leren elkaar goed kennen."

Open over relaties

Na een uitzending van HLF8 waarin Schouten vertelt dat hij dit jaar Valentijnsdag viert met zijn ándere vriendin, met wie hij al negentien jaar samen is, krijgt hij veel reacties. "Veel mensen hebben een verkeerd idee bij een open relatie, alsof je dan de hele dag met orgies bezig bent of naar swingersclubs gaat." Maar voor Schouten betekent een open relatie vooral gewoon meer liefde: "Je laat meer mensen toe in je hart en je bouwt met meer mensen een relatie op ... Uitgaan met vrouwen, seks met vrouwen: ik vind het een positieve ervaring, die heel mooi kan zijn. Met je eigen vrouw, maar ik vind dat met andere vrouwen ook fijn. Anders kom je in het moeras terecht van mannen die geniepig in het hoekje iets stiekem doen."

Ik heb veel mannen gezien die wel een open relatie hebben, maar het niet kunnen uitstaan dat hun vrouw het zelf ook doet.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Na de scheiding van zijn eerste vrouw wist de advocaat dat monogamie niets voor hem was. "De scheiding deed veel pijn. Ik wist ook: ik wil dit niet meer. Niet meer vreemdgaan, jokken, verbergen. Ik wil eerlijk zijn." En een eerlijke relatie betekent volgens Schouten eerlijk voor iedereen: "Toen mijn ex niet verder wilde, ben ik vrouwen gaan zoeken die hetzelfde willen als ik. Want dezelfde rechten geef je ook aan je partner. Ik heb veel mannen gezien die wel een open relatie hebben, maar het niet kunnen uitstaan dat hun vrouw het zelf ook doet." Volgens de strafpleiter is een open relatie makkelijker gezegd dan gedaan: "Het kost veel tijd, je moet veel praten, maar goed, ik hou van praten en ik hou ervan dat vrouwen tegen mij praten. Ik vind een mooie vrouw aantrekkelijk, maar als ze niet interessant is, kan ik er niks mee. Ik kan geen seks hebben met oninteressante vrouwen."

Onverschrokken

Ook al staat hij sinds 2020 door zijn rol als advocaat binnen het Marengo-proces op een dodenlijst, bang is Schouten niet. "Ik hoef nergens tegen te vechten. Ik word nooit wakker van angst. Sorry, ik kan er geen mooi verhaal van maken, ik voel de angst gewoon niet." Hij vertelt hoe hij en zijn beste vriend Peter R. de Vries het risico van de operatie kenden. "Wij zijn er niet naïef ingestapt, allebei niet. Dat er een aanslag zou kunnen worden gepleegd, dat wisten we."

Over de dood van zijn beste vriend zegt Schouten: "Ik vind het erger voor zijn kinderen en kleinkinderen dat hij er niet meer is, dan voor mij. Wat niet betekent dat ik niet ontzettend veel van hem hou."

Benieuwd naar de rest van het interview? Je leest ’t in de nieuwste Playboy. Donderdag in de winkels.

Interviews
  • Redactie Playboy
  • Paul Tolenaar