Zo wordt 2024: een voorspelling van de toekomst

Woke raakt uit, Oekraïne wordt opgeknipt en in april verdwijnt Poetin

toekomst

Wat brengt volgend jaar ons? Die vraag dringt zich altijd aan ons op in december. Terugkijken is niet zo lastig. De hoogtepunten, de dieptepunten, we kunnen ze zo aanwijzen. Op een of andere manier komen de dieptepunten altijd als eerste boven in onze herinnering. Gek is dat. Misschien is dat zo omdat je ze liever nooit meer wilt meemaken. Aan de hoogtepunten denken we immer met warm plezier terug. Maar hoe zal het volgend jaar gaan? Er zijn mensen die beweren dat de toekomst grotendeels te kennen is. Bijvoorbeeld aan de hand van het verleden en aan de hand van trends. Die mensen noemen zich trendwatcher. De beste trendwatcher van Nederland is zonder twijfel Adjiedj Bakas, omdat hij de trendwatcher is van wie de meeste voorspellingen uitkomen. Er zijn mensen die van het bestuderen van de toekomst hun werk hebben gemaakt. Een exponent daarvan is topondernemer en topspreker Yuri van Geest, die overal ter wereld een podium krijgt — tot in Silicon Valley aan toe — en daarom zelden nog in Nederland is. En er zijn mediums. Het beste medium van Nederland? Dat is misschien wel Liesbeth van Dijk, zeker nu ziener Henk de Gier met pensioen is. Playboy vroeg aan dit illustere trio: is de toekomst écht te voorspellen? En zo ja, waarom dan? En als de toekomst te voorspellen is, want staat ons te wachten in 2024 — en verder? Speciaal voor Playboy doken de twee heren en de zieneres in hun glazen bol.

'Donald Trump wordt weer president'

Volgens Adjiedj Bakas is de toekomst echt te voorspellen: "Er zijn golfbewegingen in economie en innovatie, die al meer dan een eeuw geleden door de Russische econoom Nikolaj Kondratjev (1892 -1938) werden ontdekt. We hebben inmiddels goed door hoe de geopolitieke machtsstrijd verloopt, hoe de Deep State en het Amerikaanse militair industriële complex wereldwijd en dus ook in Nederland opereren. We krijgen ook steeds beter door hoe de nieuwe supermacht China ons leven gaat bepalen." Wat ons op korte termijn staat te wachten? "2024 is volgens de Chinezen het Jaar van de Draak. Drakenjaren zijn jaren waarin mannelijke energie domineert. Kleuren in mode en interieur worden: blauw, goud, zilvergrijs en wit. Zon en aarde staan nu erg dicht bij elkaar. Hun magnetische velden werken op elkaar in, waardoor we een kort lontje krijgen. Zon en aarde stonden in dezelfde positie ten opzichte van elkaar in de jaren zestig, die ook onrustig waren. Toen hadden we de opstanden van de babyboomers en de Koreaanse Oorlog en de Vietnamoorlog. Ook andere planeten, zoals bijvoorbeeld Jupiter, staan nu in de agressiestand. Nu krijgen we, vanaf 2024, de opstand van generatie Z, de generatie die is geboren na 1995: Z-bellie. De Nationale Windmolen Sloopdag wordt onze nieuwe feestdag. Donald Trump wordt weer president. Iedere oorlog eindigt aan de onderhandelingstafel. Ook die in Oekraïne. Dat land wordt opgeknipt: Polen pikt een deel in, Rusland een ander deel. Dan wordt het weer koest. De corrupte Zelensky-kliek vlucht, met miljarden euro’s aan oorlogsbuit. Inzake energie en klimaat geldt dat vanaf 2024 pragmatiek overheerst: olie, gas, thorium- en kernenergie en geothermie worden belangrijker. Klimatisme en wokisme nemen af. We gaan feitelijk ontKaagen."

'Voor 2027 krijgen we een hele grote crisis'

Volgens Yuri van Geest is de toekomst wel én niet te voorspellen: "de toekomst is niet te voorspellen vanwege Black Swan-events zoals 9/11. Dat zijn grote gebeurtenissen met een gigantische impact die geen mens voorziet. En ja, de toekomst is wel te voorspellen, omdat veelal kleine nieuwe signalen van nu soms later groter of zelfs mainstream worden." Van Geest verwacht op korte termijn: "Kunstmatige intelligentie blijft voorlopig de belangrijkste technologie met de grootste impact. Economisch blijft stagflatie voorlopig aan de orde. Er komen ook bezuinigingen aan vanuit de politiek — nadat de formatie rond is, die wel even zal gaan duren. Sociaal-cultureel zullen de maatschappelijke spanningen voorlopig niet afnemen omdat de polycrisis niet 1 - 2- 3 is opgelost als gevolg van gebrek aan systemische visie." En op de lange termijn? "Kunstmatige intelligentie blijft voorlopig de belangrijkste technologie met de grootste impact. Economisch blijft stagflatie voorlopig aan de orde. Er komen ook bezuinigingen aan vanuit de politiek — nadat de formatie rond is, die wel even zal gaan duren. Sociaal-cultureel zullen de maatschappelijke spanningen voorlopig niet afnemen omdat de polycrisis niet 1 - 2- 3 is opgelost als gevolg van gebrek aan systemische visie."

Meer lezen over de toekomstvoorspellingen van Adjiedj Bakas, Yuri van Geest én weten wat zieneres Liesbeth van Dijk te zeggen heeft over het jaar wat ons te wachten staat? Koop dan de nieuwste Playboy. Hierin vind je het hele artikel met álle voorspellingen voor het jaar 2024.

Knowhow
  • Adobe Stock