Tegenwoordig lopen we allemaal rond met iets in of op onze oren. Muziek luisteren, handsfree bellen en al die toffe festivals zijn ook killing voor ons gehoororgaan. Wil jij niet op je 35ste al een gehoorapparaat? Knoop deze tips er dan goed in.
/ Neem een koptelefoon die past
Huis-tuin-en-keuken-oortjes zijn vaak niet al te best. Met een beetje mazzel krijg je bij je nieuwe smartphone verschillende maten in-ear-dopjes, maar ook deze kunnen niet toereikend zijn. Omdat er veel omgevingsgeluid door de dopjes kan dringen, ben je vaak geneigd het volume te hoog te zetten om de muziek nog fatsoenlijk te kunnen horen. Als je nieuwe dopjes gaat kopen, moet je erop letten dat ze echt goed passen en dat ze andere geluiden buitensluiten. Nog beter: laat ze op maat maken. Als je een grote koptelefoon wilt, let er dan op dat de schelpen volledig over je oren gaan. Ook deze moet het omgevingsgeluid buiten houden. Moeten we nog zeggen dat je hiermee voorzichtig in het verkeer moet zijn?
/ Gun je oren rust
Een geluid van 80 decibel kun je zon acht uur per dag horen zonder dat dit schade oplevert. Dit is bijvoorbeeld de wekker op je nachtkastje die afgaat of voorbijrijdend vrachtverkeer. Waar je rekening mee moet houden, is dat elke drie decibel die bij die 80 op komt, een verdubbeling is van het geluid. Zo geeft een geluid van 103 decibel je bij nog geen vijf minuten al gehoorbeschadiging. Het is goed om je oren een beetje rust te gunnen om ze te laten herstellen van de herrie waar je ze aan blootstelt.
/ Verlaag het volume van je smartphone
Vrijwel alle geluidsdragers die we hebben, kunnen veel te hard. Twee jaar geleden heeft de Europese Unie een volumelimiet ingesteld op alle persoonlijke geluidsdragers. Als je boven de 85 decibel komt, moet je bij bijvoorbeeld Spotify een waarschuwing wegklikken om het volume nog meer op te kunnen schroeven. Bij iPhones kun je een volumelimiet instellen (bij ongeveer twee derde van de volumebalk zit je nog goed). En Android-telefoons hebben een ingebouwde waarschuwing.[video_ad]
/ Gebruik oordopjes
Ga je dit weekend naar Pinkpop? Dan is het een goed idee om een setje oordopjes mee te nemen. Die piep die je hoort als je weer in je tentje ligt, zijn de oren die tegen je zeggen: thanks for the damage. Oordopjes zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en ook deze precies op jouw maat laten maken.
/ Laat je nakijken
Natuurlijk weet je dat je het volume niet te hard moet zetten. En die oordopjes neem je natuurlijk mee. Maar wat is de laatste keer dat je je oren hebt laten nakijken? Bij de schooldokter in groep zeven? Een gehoorcheck is echt niet alleen voor mensen als Loretta Schrijver. Volwassenen zouden eens in de vijf à tien jaar hun oren moeten laten nakijken. Natuurlijk kun je dit ook online doen, dat scheelt weer eventuele schaamrode kaken bij Schoonenberg.