Je voelt je al een paar dagen niet helemaal lekker vraagt je af of je misschien even langs de dokter moet. Maar niet voordat je dr. Google geraadpleegd hebt: die weet toch precies waar jij last van hebt?
Symptomen googelen, we hebben het allemaal wel eens gedaan. Hoewel we weten dat we onherroepelijk uitkomen bij een vorm van kanker of andere terminale ziekte, is het wel erg verleidelijk om deze tien fasen te doorlopen.
1. Nieuwsgierigheid
Als de mens niet zo nieuwsgierig was geweest, hadden we nooit het wiel uitgevonden. Dus uit pure en onschuldige nieuwsgierigheid gaan we op zoek naar wat die zeurende pijn in de maagstreek toch kan betekenen.
2. Kwetsbaarheid
Je weet, terwijl je je symptomen invoert op good ol Google, dat je de zoekresultaten niet leuk zult vinden. Net zoiets als op zondagavond de wekker zetten om 5.30 uur om nog even te gaan hardlopen voor je naar je werk gaat. Je hebt de beste intenties, maar in je achterhoofd klaagt al een stemmetje dat-ie het niet leuk vindt.
3. De duik
Dan druk je op enter en duik je de wereld van alle mogelijke terminale ziektes in, head first. Waar het begint bij een simpel buikgriepje, gaan de zoekresultaten erg gauw over op allerlei tumoren en aanverwante ziektes. Ook symptomen die niets met die buikklachten te maken hebben, trekken je aandacht. Want je knie heeft inderdaad wel eens beter gevoeld. En benauwdheid komt je ook niet vreemd voor. En dan die hoofdpijn die een keer in het halfjaar op komt zetten, misschien ook maar even goed om uit te zoeken.
4. De shock
Holy f*ck, na al die gedegen research is onomstotelijk vast komen te staan dat je zeer waarschijnlijk de komende kerst niet haalt door alle verschrikkelijke ziektes die je ongetwijfeld onder de leden hebt. Dat hebben dr. Google en die weirdo op dat forum zelf gezegd. Wat nu?
5. Google Images
Om het allemaal nog wat erger voor jezelf te maken, klik je nu Google Afbeeldingen. In het belang van je gezondheid moet je natuurlijk wel weten hoe het een en ander eruit ziet. De fotos die je tegenkomt, lijken regelrecht uit een horrorfilm te komen.
6. Bonussymptomen
Ondertussen lijkt het je verstandig om ook gelijk maar even die verhoogde hartslag en zweetuitbraken te googelen. Misschien is het gewoon een paniekaanval, maar je kunt het nooit zeker genoeg weten. Et voilà, weer een paar nieuwe diagnoses erbij.
7. Aanvullend onderzoek
Na je uitgebreide researchronde is het nu tijd om je werkveld uit te breiden. Alle acht seizoenen van House komen hieraan te pas, misschien heeft de geniale dokter wel een onorthodoxe methode gebruikt om een van zijn patiënten te genezen die hetzelfde had als jij. Je meent dat je vriendin nog ergens een dvd-box van Greys Anatomy heeft liggen, maar dat gaat je nog net iets te ver. Je wilt haar ook niet ongerust maken door haar te bellen op het werk.
8. Bucketlisten
Wil je nog reizen? Die parachutesprong doen of die tatoeage zetten? Nu je weet dat je niet lang meer te leven hebt, is het de hoogste tijd om een lijst te maken van alle dingen die je nog wilt doen. Misschien stemt je vriendin nu eindelijk toe met dat triootje.
9. Plannen
Dan ga je nadenken over wie er allemaal op je uitvaart zouden komen. Cynthia van de middelbare school heb je al in geen jaren gezien, maar jullie waren wel vrienden op Hyves, dus je mag aannemen dat ze komt. En hoe gaan je vrienden en familie het redden als jij er niet meer bent? Hoe lang zou het duren voordat je vriendin weer gaat daten? Misschien kun je haar wel overhalen om lesbisch te worden. Pff, al die vragen
10. Het besef
Oh, wacht even, er is niks aan de hand. Dat zwaard van Damocles dat boven je hoofd hing, ligt nu weer in een meer ergens in Engeland en je hoeft je nergens zorgen om te maken. Ja, je bent blij dat je geen terminale ziekte hebt, maar misschien nog wel blijer dat je niet naar de dokter hoeft.