In de knoop met je stropdas

Hoe hip de pakken in je kast ook zijn en hoe perfect je je overhemden ook strijkt, de outfit van de Playboy man is niet...

Hoe hip de pakken in je kast ook zijn en hoe perfect je je overhemden ook strijkt, de outfit van de Playboy man is niet af zonder de juiste accessoires. Maar wanneer draag je nou een stropdas? En hoe strik je zo'n ding? Heet dat eigenlijk wel strikken of noem je het stroppen? Playboy helpt je uit de knoop, met een klein lesje stropdas etiquette.

/Kies de juiste das

De eerste stap is een stropdas kiezen die bij jou, je outfit en de gelegenheid past. Stropdassen zijn er in alle vormen, materialen, stoffen en patronen. Kies voor een smalle das, als je wilt gaan voor een trendy uitstraling, iets minder geschikt voor een zakenlunch dus. Kies voor een effen das in een felle kleur als je je pak een beetje op wilt fleuren maar blijf weg van de dassen met printjes als je geen effen pak draagt. Nog even een kleine noot: Draag alleen een effen zwarte das naar minder gezellige gelegenheden zoals begrafenissen.

/Kies de juiste knoop

Als je eenmaal een das gekozen hebt, gaat hij niet vanzelf om je nek hangen, je zult er toch iets mee moeten doen. Maar zoveel verschillende dassen als er zijn, zoveel verschillende manieren zijn er ook om diezelfde das te stroppen. Hou in je achterhoofd dat elke knoop een eigen uitstraling heeft. Het maakt dus uit welke knoop je kiest!

/Four-in-hand

De four in hand is de gemakkelijkste knoop, maar daarmee ook de meest casual. Dit komt onder andere omdat de four-in-hand- licht a-symetrisch is. De hippe knoop zag je eerder bij verschillende stijliconen waaronder James Bond. Je kunt de four-in-hand met vrijwel alle dassen maken en er zijn maar weinig gelegenheden waar hij als underdressed wordt gezien.

https://www.youtube.com/watch?v=Gu_u8HymQPw

/Halve Windsor

De halve windsor is net als de four-in-hand een erg populaire knoop. Hij is iets formeler dan de four-in-hand en iets lastiger. Hij misstaat niet op een zakenlunch maar kan ook goed casual gedragen worden, als je op zoek bent naar een symmetrische knoop.

https://www.youtube.com/watch?v=tENCJAhqhmk

/Dubbele Windsor

Heb je een belangrijke afspraak of wil je goed op chic, dan is de dubbele windsor de perfecte knoop. Let wel op, voor wat meer casual gelegenheden kan een dubbele windsor wat opschepperig of zakelijk over komen. Omdat de dubbele windsor een zakelijke knoop is, gebruik je hier een brede das voor.

https://www.youtube.com/watch?v=T0NPYZyI7V8

/Bow-tie

Heb je een formele gelegenheid waar de dresscode Black-tie of White-tie is? Dan kom je niet weg met een stropdas en zul je je aan een bow-tie (of vlinderdas in het Nederlands) moeten wagen. Veel winkels verkopen voorgestrikte vlinderdassen, maar voor de waaghals die hem graag zelf strikt, een kleine tutorial (zo moeilijk is het namelijk nou ook weer niet).

https://www.youtube.com/watch?v=wxKA9be_3Gk

Heb jij binnenkort een gelegenheid waarbij je een stropdas of vlinderdas moet dragen? Welke knoop gebruik je dan? Laat het ons weten via Social Media