Maxim Hartman geeft een lesje vrouwen spotten

Hij komt op voor de onderdrukte man en maakt voetbal interviews bij Studio Sport weer leuk om naar te kijken. Maar boven...

Hij komt op voor de onderdrukte man en maakt voetbal interviews bij Studio Sport weer leuk om naar te kijken. Maar bovenal is Maxim Hartman (52) een vrouwenman. Liefst ergens tussen de 24 en 35 jaar. Om te laten zien hoeveel verstand hij ervan heeft, brengt hij deze maand De Nationale Vrouwenspotgids uit. Toch nog meer voor mannen.

Playboy sprak Hartman deze maand en stelde de meesterontregelaar twintig vrijpostige vragen.

1.  Je bent 52 jaar. Ben je tevreden?

Ik voel me vaak een bofkont, mijn hele leven al. Ik werk ook wel hard, maar krijg genoeg kansen en word gewaardeerd. Fijn om bevestiging te krijgen van een bepaalde groep. Of ik nou een boek of een programma maak: als ik het zelf leuk vind, kan het me aan m’n reet roesten of mensen het leuk vinden. Maar als het gewaardeerd wordt, krijg ik weer een positief gevoel over de wereld.

2 Is het niet tijd voor een  opvolger?

Zolang ik er geld mee verdien, hoeft dat voor mij niet zo. De aanwas van nieuw talent gaat moeizaam, dat zie en hoor ik veel. Tim den Besten en Nicolaas Veul zijn grote talenten, maar die hebben iets nichterigs. Ze hebben een leuke houding met veel humor, maar niet dezelfde als ik. Ik ben harder. Soms zie je het bij GeenStijl en PowNed, maar die slaan vaak de plank mis. Omdat ze directheid verwarren met het kapotmaken van anderen. Ik krijg ook vaak het commentaar dat ik anderen niet laat uitspreken, maar dat is een bewuste keuze. De vraag is vaak interessanter dan het antwoord.

3 Is dat iets Rotterdams?

Het heeft wel iets directs ja, alleen hebben de meeste Rotterdammers een minderwaardigheidscomplex. Onnodig, want Rotterdam is een  fantastische stad. Die ‘je bent voor een dubbeltje geboren’-mentaliteit slaat nergens op. Amsterdammers zijn niet zo bijdehand, die lul je zo onder de tafel.

4 Mannen lezen niet, hooguit de boeken met grote letters van Michel van Egmond. Hoezo heb je toch een boek geschreven?

95 procent van de boeken wordt door vrouwen gekocht, je ziet bijna nooit een man in zo’n winkel. Tenzij hij een boek voor zijn vrouw moet kopen. Het is gewoon een wijvenwereld, zo tuttig. De Nationale Vrouwenspotgids is geen literatuur, het mag van mij ook bij de benzinepomp liggen. Of vanuit de kofferbak verkocht worden. Een paar boekhandels hebben het al geweigerd, omdat ze het te grof vinden. Unique selling point! Dat moet je op de cover zetten. ‘Na Mein Kampf eindelijk weer een boek dat geweigerd wordt.’

5 Wat moeten we met De Nationale Vrouwenspotgids?

Gewoon, op de plee lezen. Of in de trein. Er is geen spanningsboog zoals bij een roman die in het begin aardig is, maar vervolgens maanden onder je bed ligt. Ik hou van korte stukken tekst. Beetje roddelen over vrouwen. Zie het als een aanzet, uiteindelijk moet het een dik naslagwerk worden. Andere landen mogen zich ermee bemoeien. Wel met subsidie, anders kunnen we het niet betalen.

Lees het complete interview in de nieuwe Playboy, die vanaf vandaag (6 mei) in de winkel ligt!

Het nummer is ook hier te bestellen!