Interview met Joshua Camera: van ijssalon tot vastgoedimperium

'Obstakels dwingen je om creatief te denken en innoveren, en uiteindelijk leidt precies dat tot groei en succes'

Joshua Camera

Joshua Camera begon zijn ondernemersreis op de meest coole manier die je kunt bedenken. Geboren en getogen in Haren, startte hij op zijn 18e zijn eerste bedrijf: een lokale ijssalon. Tegenwoordig is hij de oprichter en eigenaar van PEX Real Estate en heeft hij een vastgoedportefeuille met ongeveer 1000 vastgoedprojecten op zijn naam staan. Wij spraken deze ondernemer over zijn achtergrond, uitdagingen en waardevolle tips voor startende ondernemers.

Jong en succesvol

Hij begon dus met één ijssalon nu is hij succesvol vastgoedontwikkelaar. We vroegen Joshua Camera hoe dat zo is gelopen. "Al op jonge leeftijd had ik een passie voor ondernemen", vertelt hij enthousiast. "Op mijn 18e opende ik mijn eerste ijssalon in Haren. Het was een succes, en dat motiveerde me om uit te breiden naar een franchiseketen en uiteindelijk een groothandel in ambachtelijk Italiaans schepijs op te zetten. Dit succes gaf me het kapitaal en de ervaring om de overstap naar vastgoed te maken."

"De transitie van ijs naar vastgoed was een geleidelijk proces. De winst uit mijn ijssalons investeerde ik in vastgoed. Dit begon met kleine panden, maar al snel groeide mijn portefeuille. Ik ontdekte dat ik echt gepassioneerd was over vastgoedontwikkeling en besloot me hier volledig op te richten. Inmiddels zijn we met PEX Real Estate actief in zowel Noord-Nederland als de Randstad."

Netwerken, risico en duurzaamheid

Van een man die op jonge leeftijd al een indrukwekkend ondernemersverhaal kan vertellen willen we natuurlijk graag weten wat zijn geheim is, we vroegen Joshua Camera dan ook naar de drie belangrijkste lessen voor beginnende ondernemers.

"Een sterk netwerk is essentieel. Ik adviseer om actief te netwerken en relaties op te bouwen met gelijkgestemden en mentoren. Door kennis en ervaringen te delen, kun je waardevolle inzichten opdoen. Sinds ik naar de Randstad verhuisde, is mijn netwerk aanzienlijk gegroeid, wat ook weer heeft bijgedragen aan het succes van mijn projecten. Via via komen vaak toch de leukste deals mijn kant op."

"Daarnaast is het cruciaal om risico's te  durven  nemen", aldus Camera. "Ondernemerschap betekent vaak het onbekende omarmen en nieuwe kansen grijpen. Mijn eerste grote stap was de overname van mijn eerste ijssalon. Ondanks de financiële risico's heb ik de stap durven zetten en heb ik de lening binnen twee jaar weten terug te betalen. Dat heeft me geleerd dat je soms uit je comfortzone moet stappen om succes te behalen. Daar moet ik wel bij aantekenen dat het tegenwoordig veel moeilijker is geworden om via een traditionele bank geld te lenen dan dat het in mijn tijd was."

"Ten slotte, focus op kwaliteit en duurzaamheid. Bij PEX Real Estate streven we naar projecten die voldoen aan hoge technische en maatschappelijke eisen. Duurzaamheid is hierbij een sleutelbegrip. Door te investeren in duurzame bouwmaterialen en -maatregelen, onderscheiden we ons in de markt en zorgen we voor langdurige waarde."

Creativiteit

Tot slot stellen we de bevlogen vastgoedondernemer nog één vraag. Ondernemen gaat niet zonder uitdagingen, welke obstakels heeft hij moeten overwinnen? "Elke ondernemer stuit op obstakels, maar ik zie ze als kansen", vertelt Joshua Camera. "Tijdens de uitbreiding naar Amsterdam was het bijvoorbeeld een uitdaging om duurzaamheid in onze projecten te integreren. Nu is het een standaard in de sector. Obstakels dwingen je om creatief te denken en innoveren, en uiteindelijk leidt precies dat tot groei en succes."

Goodlife
  • menatwork.nl