Alles over de ultieme mannencocktail: The Old Fashioned

De Old Fashioned is de ultieme mannencocktail. Wil jij niet gezien worden met te vrolijke kleuren, te veel fruit en bela...

De Old Fashioned is de ultieme mannencocktail. Wil jij niet gezien worden met te vrolijke kleuren, te veel fruit en belachelijk zoete drankjes? Geef deze whiskey-cocktail dan vooral een kans. Een bartender weet direct wat voor persoon hij of zij aan de bar heeft staan als diegene een Old Fashioned bestelt: een liefhebber met klasse.

Het verhaal

Dit is waarschijnlijk één van de oudste cocktails ter wereld en vindt zijn oorsprong helemaal aan het begin van de negentiende eeuw, toen wat arbeiders uit Kentucky zaten te experimenteren met bitters en whiskey. Maar het huidige recept werd voor het eerst pas genoemd in de Chicaco Daily Tribune in 1882, er werd toen vooral Bourbon gebruikt.

Later werd de Old Fashioned ook wel met Rye Whiskey gemaakt, momenteel mag je ze allebei gebruiken. De cocktail zou in 1881 in de Pendennis Club (een besloten herenclub in Kentucky) verzonnen zijn.

Lees ook: Drink als The Dude met deze 5 variaties op de White Russian

De Old Fashioned is een tijdje wat minder populair geweest, maar tegenwoordig is het drankje weer hot mede dankzij, hoe kan het ook anders, de serie Mad Men. Dit is volgens ons absoluut dé mannencocktail.

Het recept

- 45 ml Bourbon of Rye

- 2 scheuten Angostura Bitters

- 1 suikerklontje

- 1 theelepel water

- 1 sinaasappelschil

- 1 kers

Zet het suikerklontje in een tumblr glas (ook wel eens een Old Fashioned glas genoemd dankzij deze cocktail), en giet daar de Angostura overheen. Laat het intrekken en voeg het water toe. Stamp het geheel met een muddler fijn en vul het glas met ijsblokjes. De meeste high-end bars zullen één grote bol ijs gebruiken dat net in het glas past. Voeg ten slotte de Bourbon of Rye toe en roer het geheel met een barlepel. Garneren doe je met een sinaasappelschil en eventueel een kers.

Word een expert

Wil je met de smaak experimenteren? Gebruik dan eens bruine suiker samen met het suikerklontje. Ook kun je Orange Bitters gebruiken in plaats van de Angostura, of gebruik ze allebei. En wil je er als een echte pro uitzien voor jouw date? Knijp de sinaasappelschil dubbel en haal het langs de rand van het glas of houd het even kort boven de vlam van een aansteker. De oliën komen zo goed vrij en geven veel smaak af.

Pro-tip: zorg er ook voor dat het witte gedeelte van de sinaasappel van de schil afgeschraapt is want dat smaakt veel te bitter en verpest de balans.