Waarom pijn fijn is: 4 verklaringen voor BDSM-liefhebberij

Als jij altijd al de behoefte hebt gehad om in de handboeien geslagen en met een zweepje gemept te worden, dan ben je mi...

Als jij altijd al de behoefte hebt gehad om in de handboeien geslagen en met een zweepje gemept te worden, dan ben je misschien wel een masochist. 

Een masochist is iemand die pijnvolle activiteiten zoals spanken, bijten en zweepslagen in bed heerlijk vindt. Ze willen pijn lijden, al nemen ze vaak wel genoegen met mildere vormen van pijn. Er zijn echter mensen die het extreme opzoeken. Dit kan bijvoorbeeld met elektrische schokken en sommige gaan dusdanig ver dat ze in zichzelf snijden.

Lees ook: Rita Ora in latex voor kinky shoot

Een hoop mensen vinden masochisme toch wel een beetje vreemd of eng. De meeste mensen proberen pijn doorgaans te vermijden terwijl masochisten pijn juist opzoeken, voor vele een raar concept. Sterker nog, door de geschiedenis heen werden masochisten zelfs als psychisch ongezond beschouwd en werd masochisme als een psychiatrische aandoening bestempeld. Dankzij films als 50 Shades of Grey wordt BDSM maatschappelijk steeds meer geaccepteerd. Buiten dat wordt nu pas echt goed onderzoek naar het onderwerp gedaan. De volgende 4 theorieën zouden het een en ander kunnen verklaren.

1. The Learned Behavior Theory

Een aantal psychologen beargumenteren dat vreemde sexuele interesses, denk aan fetishes in het algemeen, aangeleerd gedrag is. De Learning Theory kan daarom verklaren waarom sommige mensen masochisten worden en waarom sommige een voet-fetish of iets dergelijks hebben.

Hoe wordt machosime aangeleerd dan? Nou dat kan beginnen met een simpele observatie. Wanneer je hoort en ziet dat andere het lekker vinden om gespanked te worden, bijvoorbeeld na het kijken van 50 Shades, dan ben je sneller geneigd om het ook eens te proberen. Stel je bent echt een partij opgewonden en je vraagt aan je partner of je gespanked kan worden en je komt daarna stevig klaar, dan ben je eerder geneigd om dit gedrag vaker uit te voeren. Het had de vorige keer immers zo'n goede beloning.

2. The Escape Theory

Sommige mensen genieten minder van sex omdat ze onzeker zijn over hun lichaam. Dit leidt tijdens de sex ontzettend af. Pijnprikkels kunnen er volgens sociaal psycholoog Roy Baumeister voor zorgen dat een onzeker persoon meer in de sex opgaat omdat ze worden afgeleid van hun onzekerheid. Dit maakt de sex weer lekkerder, pijn wordt zo een onderdeel van het genieten. Je verliest jezelf als het ware helemaal in het moment.

3. The Altered State Theory

Een andere, vergelijkbare theorie, is dat men tijdens de SM in een andere staat van bewustzijn terecht komt. Een beetje vergelijkbaar met hetgeen dat gebeurt tijdens meditatie. Volgens een studie dat eerder dit jaar gepubliceerd is raken mensen die aan (heftige) sm doen in een andere psychologische staat dat bekend staat als 'Transient Hypofrontality.' In deze staat leven de deelnemers volledig in het moment, hoeven ze geen beslissingen meer te nemen, telt logica niet meer, voelen ze juist minder pijn, krijgen ze soms het gevoel dat ze zweven en overvalt hen een vredige sensatie. Je zou bijna zeggen dat ze in een spirituele staat terecht komen.

4. The Theory of Value and Personal Meaning

Voor sommige is masochisme een manier om betekenis te geven aan het leven. Deze theorie, die ook van Baumeister is, wordt beschreven in het boek Masochsim and the Self, en gaat uit van het idee dat masochisme typisch plaatsvind in de context van een hechte relatie. Je doet normaliter niet aan masochisme met een vreemde maar met iemand waarvan je de grenzen kent, waarmee je diezelfde grenzen opzoekt en waarbij je, je veilig voelt. Je geeft dan waarde aan het leven door plezier te geven aan de partner waar je van houdt. Hier komen ook uitspraken als ''ik leef om mijn meester te dienen,'' vandaan.