Beverzweet en andere feiten over jouw dagelijkse geurtje

Je bewaart bier in de koelkast om het koel te houden. Zou je ook eens met parfum moeten doen. Volgens Patrick Kelly, opr...

Je bewaart bier in de koelkast om het koel te houden. Zou je ook eens met parfum moeten doen. Volgens Patrick Kelly, oprichter van parfummerk SIGIL Scent, is er namelijk geen betere plek om je parfum te bewaren. 

Hoge temperaturen kunnen de kwaliteit van aftershave en eau de cologne al verpesten, maar licht is toch echt de grootste vijand. Heeft te maken met de chemische compositie van de moleculen, die in de war raakt door licht. Direct zonlicht kan jouw parfum zelfs in enkele dagen al verpesten. Bewaar het daarom net als je favoriete dranken wijn en bier op een donkere en koele plek.

Lees ook: Jay Z komt met een uiterst smakelijke champagne op de markt

Mocht je jouw Polo of Armani flesje liever niet naast de melk en mosterd willen bewaren, kies dan een plekje in een donker kastje in de badkamer. Hieronder nog 5 tips en feitjes over jouw luchtjes van de parfumgoeroe.

1. Waar de spuiten?

Jouw lichaamstemperatuur helpt de geur te beschermen, stelt Kelly. De warmste plekken op jouw lichaam zijn daarom de beste plekken om de eau de cologne achter te laten. Kies voor de binnenkant van jouw ellebogen, de nek en zelfs de binnenkant van knieën.

 

2. Laat het even ademen

Het kan dertig minuten duren voor de echte geur van de cologne begint op te vallen en dit zijn juist de geuren die je een week later nog op je overhemd lijkt te ruiken. Als je dus wilt weten hoe een luchtje ruikt terwijl je in de winkel staat, spray het dan in je nek en laat het een half uurtje rusten.

Drink een wijntje met je vriendin, vindt ze ook nog leuk leuk, en laat haar na een half uur nog eens aan je nek ruiken. Bepaal nu pas of het wat voor je is.

3. Parfum blijft langer hangen dan cologne

Je hebt het vast zien staan; eau de toillette, eau de parfum en eau de cologne. Even een overzicht:

Parfum bestaat uit geurstof, kleurstof en een oplosmiddel (veelal alcohol). In parfum zit zo'n 20 tot 40 procent geurstof waardoor parfum het langst blijft hangen en vaak het duurste uit dit rijtje is.

Eau de Parfum bevat 10 tot 20 procent geurstof en staat daarmee op positie 2. Meestal is eau de parfum wat goedkoper dan parfum en blijft het wat korter hangen, maar nog steeds kan dit een goede tien uur zijn.

Eau de toilette kom je het meest tegen als je door parfumwinkels wandelt en bevat 5 tot 10 procent geurbestanddelen.

Eau de cologne bevat 3 tot 5 procent geurbestanddelen en is dus bijna alleen maar alcohol met kleurstof. Net wat je wilt.

Aftershave bevat trouwens het minste geurbestanddelen: slechts 2 tot 4 procent.

4. Jouw neus kan duizenden geuren herkennen

Mensen die hun neus echt trainen kunnen meer dan 10.000 unieke geuren herkennen. De meesten van ons raken een beetje overweldigd wanneer we meer dan vijf geuren tegelijk ruiken. Daarom gaan parfums van hoge kwaliteit altijd voor de perfecte combinatie tussen zoet, spicy en zelfs zure geuren.

5. Jouw geurtje zou wel eens zweet van een dier bevatten

Jouw parfum bevat meestal lichaamsoliën van herten, bevers of walvissen. Muskus, een sterk ruikende afscheiding uit een klier van het muskushert, komt je vast bekend voor. Doet het altijd goed, dit soort feiten.