10.2 miljoen euro voor het duurste horloge ter wereld

Vanmorgen hadden we het al over de duurste auto ter wereld, nu hebben we het duurste polshorloge ter wereld. De Patek Ph...

Vanmorgen hadden we het al over de duurste auto ter wereld, nu hebben we het duurste polshorloge ter wereld. De Patek Philippe ref. 1518  uit 1943 ging in Genéve voor ruim 10 miljoen euro naar een nieuwe eigenaar. De veiling duurde 13 minuten, zeven bieders wilden het horloge hebben maar uiteindelijk vochten twee anonieme bieders heads-up en ging een verzamelaar er met de prijs vandoor.

Lees ook: Dit Muhammad Ali klokje is the greatest of all 'time'

Vooraf was de waarde geschat op 3 miljoen dollar maar dit bleek een ontzettend verkeerde inschatting te zijn. Deze onvoorspelbaarheid maakt veilingen zo leuk, we keken daarom naar de meest waardevolle horloges op een veiling ooit. En ja, het zijn allemaal horloges uit de stal van Patek Philippe.

5. Gold Calibre 89 van Patek Philippe

Bij Patek Philippe kunnen ze prima overweg met zowel zak- als polshorloges. Deze Gold Calibre 89 werd in 1989 gemaakt om te vieren dat het bedrijf 150 jaar oud was. Indertijd werd het zakhorloge aangeduid als het meest complexe uurwerk aller tijden, verderop in deze lijst zie je dat die titel al snel naar een ander ging. Op de veiling bracht de Calibre 89 in totaal 4,8 miljoen euro op.

 

4. Patek Philippe 18-carat gold Perpetual Calendar Chronograph

Jazeker een mondvol maar een lege portemonnee. Dit polshorloge werd in mei 2010 in Christie's voor 5.3 miljoen euro verkocht aan de hoogste bieder.

3. Patek Philippe 5016A

Dit horloge had het record voor duurste polshorloge op een veiling ooit. Dit weekend is dat record dus verbroken door de nummer 1. De veiling van de 5016A duurde slechts 9 minuten en leidde tot een staande ovatie in het LA Reserve Hotel. De opbrengst van 6.78 miljoen euro ging naar een goed doel.

2. De Henry Graves ''supercomplication'' van Patek Philippe

Naar verluidt het meest gecompliceerde klokje dat ooit met de hand gemaakt is. In december 1999 ging het uurwerk in veilinghuis Sotheby's onder de hamer en leverde hij 10.2 miljoen euro op. Hiermee staan het duurste zakhorloge en het duurste polshorloge op een gedeelde eerste plek.

https://www.youtube.com/watch?v=xPWxvFjl4xQ

1. De Patek Philippe ref. 1518

Zoals hierboven genoemd het duurste (pols)horloge dat onder de hamer vandaan kwam. Vele verzamelaars dromen van dit roestvrijstalen uurwerk. Hij heeft een ingebouwde eeuwigdurende kalender. Het duurt weken voor dit horloge af is, in totaal zouden er slechts vier van gemaakt zijn. Het meesterwerk heeft de nieuwe eigenaar 10.2 miljoen euro gekost.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=x4fB_qF2wSI