Hoe Warren Buffett 73 miljard dollar verdiend heeft

Geldhelden – leren van de superrijken: Warren Buffett staat al sinds jaar en dag bekend om zijn manier van geld vergaren...

Geldhelden – leren van de superrijken: Warren Buffett staat al sinds jaar en dag bekend om zijn manier van geld vergaren: in alle rust en met een scherpe, vooruitziende blik. En hij laat jou een klein beetje mee verdienen.

De man

Het is de hoogste tijd om de grootmeester der bazen te huldigen: met meer dan 100 miljard dollar aan vermogen is Warren Buffett de rijkste mens ter wereld, tenminste, als hij geen notoire weldoener was. Als topman en grootaandeelhouder van de Amerikaanse holding Berkshire Hathaway – hij bezit bijna een vijfde van het bedrijf – geeft hij zichzelf een jaarsalaris van slechts honderdduizend dollar. En hij mag dan de 86 jaar aantikken, hij is nog steeds zo fit als een hoentje. Dit merken ze bij Berkshire vooral bij de jaarlijkse aandeelhoudersbijeenkomst, waar hij graag een hele happening van maakt. Eenmaal heeft hij daar zelfs als Axl Rose opgetreden.

https://www.youtube.com/watch?v=itS9eyO9JLs

Zijn weg

Als zoon van een afgevaardigde kocht hij op elfjarige leeftijd zijn eerste aandeel. Met 25 jaar begon hij zijn eerste bedrijf en in 1969 ontstond van daaruit de investeringsmaatschappij Berkshire. De aandelen begonnen destijds bij 43 dollar, tegenwoordig zijn ze meer dan 200.000 dollar waard. Hoe hij dat doet? ‘Wij investeren alleen als we zelf de zaak begrijpen’ – in ondernemingen die hij zelf de moeite waard vindt en waar eerlijk wordt gehandeld. Op deze manier is hij een grootaandeelhouder in Coca-Cola, American Express, Gillette en diverse spoorwegbedrijven en kranten. Recent heeft hij voor een miljard dollar aandelen gekocht van Apple.

Wat we ervan kunnen leren

Geduld is een schone zaak. Hebzucht niet. Buffett heeft zijn kapitaal met 20 procent weten te vermeerderen, maar de tijden zijn veranderd, harder geworden. Het B-aandeel van de holding is met rond de 120 euro ook voor de gewone man betaalbaar, maar het geld blijft slapen en je wordt er echt niet snel rijk van. Ben je zelf ook geïnteresseerd in een stukje Berkshire? Dan kun je op warrenbuffettstockportfolio.com zien welke bedrijven erbij betrokken zijn.

Dit artikel is onderdeel van de Stijlgids voor de man die te vinden is in de Playboy die nu in de winkel ligt en HIER te krijgen is. Lees Playboy ook op Blendle.

https://www.youtube.com/watch?v=s04pyJ-2Nnw