Het Nederlandse leger staat er bijzonder treurig voor

In ons maartnummer tref je een reportage over defensie aan. We vroegen ons af wat het Nederlandse leger eigenlijk hedend...

In ons maartnummer tref je een reportage over defensie aan. We vroegen ons af wat het Nederlandse leger eigenlijk hedendaags nog voorstelt? De reportage kan je gedeeltelijk hier lezen, lees het in zijn geheel hier op Blendle.  De staat van onze krijgsmacht blijkt zorgwekkend te zijn. De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) publiceerde vandaag dit 27 pagina tellende advies aan het kabinet.

Lees ook: Wat stelt ons leger eigenlijk nog voor?

De onvrede onder militairen groeit, het loon is betreurenswaardig en er is simpelweg niet genoeg materiaal om daadwerkelijk oorlogje mee te spelen. Volgens het AIV moet het beleid dringend aangepast worden anders kan het tot wel 2021 duren vooraleer het leger weer enigzins op orde is. Onlangs nog werd de website defensiepersoneelinactie.nl gelanceerd wegens het vastlopen van de cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en de defensietop. Zelfs buitenlandse regeringen roepen Nederland naar verluidt op het budget weer op orde te stellen.

De AIV gaat overigens zover te stellen dat Rusland verdeeldheid binnen Europa probeert te creëren. Dit kan door propaganda, cyberoorlog, en het stimuleren van populistische groepen.

Zelfs de NAVO zou kritiek uitten op onze krijgsmacht, we zijn niet voldoende inzetbaar dus de versterking van defensie moet linea recta naar de bovenzijde van de prioriteitenlijst. We zullen het zien. Ben je benieuwd naar wat een soldaat eigenlijk verdient? Zie de salaristabellen HIER. Andere media kwamen al tot de conclusie dat het leger geen vetpot is.

 

Lees onze reportage in de Playboy die nu in de winkel ligt en hier te verkrijgen is.