Betreden op eigen risico: we hebben nog altijd te vaak onveilige sex

Koningsdag, drank, gezelligheid, voor sommigen wat recreatief drugsgebruik en een hoop mensen die tot diep in de nacht s...

Koningsdag, drank, gezelligheid, voor sommigen wat recreatief drugsgebruik en een hoop mensen die tot diep in de nacht stevig doorfeesten. Volgens sommige onderzoeken hét recept voor een avondje onveilige sex. Goed Koningsdag verhoogt de kans op onveilige sex niet maar het feesten en borrelen an sich wel. Volgens dit onderzoek gaat het zelfs zo ver dat één op de drie vrouwen zo goed als altijd onveilige sex heeft, dus ook wanneer ze met een nieuw persoon het bed induiken. Duizend Europeanen en duizend Amerikanen kregen een vragenlijst voorgeschoteld en de resultaten zijn eigenlijk best schokkend.

Lees ook: Tien manieren om jouw testostron te boosten

Ruim 29 procent van de Amerikanen heeft altijd onveilige sex, bij de Europeanen ligt het cijfer rond de 18 procent, daarnaast geeft bijna 8 procent van de Europeanen aan dat ze bijna altijd onveilige sex hebben. In totaal zouden 55.1 procent Europeanen het zo nu en dan onveilig doen. Bij de Amerikanen ligt dit 10 procent hoger. Als we dan even inzoomen op de groep die aangaf altijd onveilig aan de horizontale dans te doen dan zien we dat deze voornamelijk uit vrouwen bestaat.

Als je het dan al onveilig doet bespreek je dan het risico op SOA's? Nope, 88 procent van de mannen heeft geen flauw idee of hun bedpartner SOA's heeft of niet en vraagt ze ook niet naar een test. 19,3 procent van de vrouwen vraagt aan hun bedpartner of hij zichzelf wilt laten testen.

Laten we nu niet helemaal cynisch worden, in de jaren zeventig had 80 procent van de tieners nog altijd onveilige sex, dus we zijn erop vooruit gegaan. Helemaal zijn we er echter nog niet, onthoud dat betreden op eigen risico is.