Zo sta jij binnen no-time te kitesurfen als een baas

Playboy Health vertelt je elke maand alles wat je moet weten om in topconditie te blijven. Les 8: in plaats van te klage...

Playboy Health vertelt je elke maand alles wat je moet weten om in topconditie te blijven. Les 8: in plaats van te klagen over die wind in ons land, kun je er ook plezier aan beleven door te gaan kitesurfen.

Het eerste wat Barack Obama deed na acht jaar stress in het Witte Huis, was Kitesurfen met Richard Branson op diens privé-eiland in de Britse Maagdeneilanden. Terwijl Donald Trump een polonaise van dwalingen en leugens inzette, schuimde de 44ste president van de Verenigde Staten over de golven van de Noordelijke Atlantische Oceaan. Iets wat hij omwille van de veiligheid niet mocht gedurende zijn twee ambtstermijnen.

Lees ook: Altijd goed om te weten: enkele zomersexfeitjes

Nu wil natuurlijk de hele wereld op dezelfde manier ontsnappen aan de dagelijkse mesthoop die Obama’s oranjegekleurde opvolger produceert. Gelukkig wonen wij in Nederland, waar we dankzij de wind het hele jaar door kunnen kitesurfen. Het hoeft helemaal niet duur te zijn om te beginnen met kitesurfen. Uiteraard kun je 5.000 euro  tukslaan op een basisuitrusting, maar in principe zou je voor 1.000 euro compleet kunnen zijn. Dat is misschien nog steeds veel geld, maar bedenk dat je daarna alleen nog wind en water nodig hebt. En oké, misschien een cursus. Een basisuitrusting bestaat uit vier elementen:

1. Kite

Prijs: € 400 – € 2.400Het is slim om te beginnen met een grotere kite, dan kun je oefenen in minder wind. Daarbij is de kite stabieler en geeft-ie een meer geleidelijke trekkracht. Een bow- of deltashape kite is het veiligst, omdat deze depoweren als je de bar loslaat. Een bar met lijnen zit er standaard op en geldt als je stuur. Verder heb je een pomp nodig om de kite op te pompen, maar meestal zit die er wel bij.

2. Board

Prijs: € 250 – € 1.100Ook hier geldt: hoe groter, hoe beter om te beginnen. Ga in elk geval voor langer dan 1 meter 35. Als je érgens op wil besparen qua kosten, hoe je dat op het board. Als beginner merk je het verschil niet tussen een board van 250 of 750 euro.

3. Wetsuit

Prijs: € 35 – € 500In Nederland is een warm wetsuit geen overbodige luxe, omdat het water hier altijd koud is. Hoe meer millimeter, hoe warmer het is. Ga voor een 5/5mm of een 5/4mm. Voel je niet te stoer om er schoenen bij te kopen. Die zijn warm én je snijdt je voeten niet aan schelpen.

4. Trapeze

Prijs: € 60 – € 400Een trapeze wordt ook wel harness genoemd en komt in vele vormen: wave, freestyle, race, freeride, hard en nog wel een paar. Ga deze passen bij een gespecialiseerde winkel, want het is erg persoonlijk welke lekker zit en voelt. Je wil geen pijnlijke ribben na afloop.

De spots

Officieel is kitesurfen in Nederland verboden, volgens het Binnenvaart Politie Reglement. Niet meteen schrikken, dit is met uitzondering van de kustwateren en de plaatsen waar lokaal alsnog toestemming is verleend. In hetbinnenland heb je ondiepe spots met krappe launchzones. Als je gelijke diepte wil en een  ruim strand, heb je aan de hele Noordzee-kust plek zat. Op Kitehigh.nl kun je spots checken  en selecteren op informatie over windrichting en -kracht.

https://www.youtube.com/watch?v=NDDtAd7g_5M