Twintig vragen aan Steven Brunswijk alias De Braboneger

Nog niet zo lang geleden werd hij als gast voor grote talkshows vaak afgebeld vanwege zijn ongezouten mening en soms onvoorspelbare houding, weet Steven Brunswijk (33) alias De Braboneger.

braboneger

Nu heeft de Tilburgse komiek een eigen tv-show op NPO3, Braboneger Basht en kan Hilversum niet meer om hem heen. ‘Ooit een eigen show presenteren in het genre van ‘JENSEN!’ zou ik te gek vinden’.

1. De AVROTROS zendt elke woensdagavond je nieuwe show ‘De Braboneger Basht’ uit. Hoeveel kijkers hoop je met deze tv-serie te trekken?

Met mijn vorige serie ‘De Braboneger verkaast’ scoorde ik gemiddeld bijna 250 duizend kijkers, met ‘De Braboneger Basht’ mik ik op minimaal 3 ton. Maar het gaat mij niet alleen om kijkcijfers. Met De Braboneger Basht wil ik ook nieuwe doelgroepen aanboren. Ik ben met een man met een boodschap: en dat is met humor mensen uit verschillende bevolkingsgroepen dichter bij elkaar te brengen. Ik wil een bruggenbouwer zijn tussen blank en zwart. Daar gaat het mij om.

2. Genoeg zwarte én blanke Nederlanders hebben anders wel moeite met je alias De Braboneger. Die bijnaam heeft voor hen een beladen bijklank. Hebben ze een punt?

Destijds heb ik altijd geroepen: ik heb schijt aan mensen die De Braboneger een foute bijnaam vinden en ondertussen ga ik met die geuzennaam zo groot worden, dat niemand meer om mij heen kan. Ik ben nu aardig dichtbij dat doel gekomen. Begrijp me goed: ik heb ook voor deze opvallende alias bewust gekozen om zo nog meer mensen te kunnen bereiken om vervolgens die mensen met elkaar te verbinden. Maar nu merk ik steeds meer dat die bijnaam een remmend effect heeft op grote groepen mensen terwijl ik wel verder vooruit wil. Over een aantal jaren hoop ik dan ook dat Steven Brunswijk bekender is dan De Braboneger. Maar even voor de duidelijkheid : de naam De Braboneger blijft voor altijd bestaan.

@backlink(206243)

3. Heb jij zelf eigenlijk bezwaar tegen het woord ‘neger’?

Luister, natuurlijk heb ik destijds even getwijfeld over de naam Braboneger. Uiteindelijk heb ik er een goed gesprek over gehad met mijn ouders. De slotsom toen was dat het woord ’neger’ voor mij juist een positieve lading heeft. Het is afgeleid van negroïde, wat verwijst naar zwart. Ik ben daar trots op. Zo stam ik af van de Marrons, nazaten van west-Afrikanen die eerst slaaf waren gemaakt maar eenmaal in Suriname zich hebben bevrijd en in de Surinaamse jungle als vrije mensen gingen leven. Deze bosneger-roots maakt mij des te trotser. Het zou natuurlijk anders zijn als iemand mij ‘nikker’ zou noemen. Dat is het vragen om problemen. 

4. Hoe zit het qua ondeugden met drank en drugs? Af en toe een jointje opsteken moet kunnen?

Ik drink geen alcohol. In mijn hele leven ben ik nog nooit dronken geweest en dat wil ik zo graag houden. Hetzelfde verhaal met drugs. Ik heb ooit één keer een hijs van een jointje genomen en daar vond ik niks aan. Heb overigens wel geïnhaleerd hoor in tegenstelling tot Bill Clinton.

5. In ‘De Braboneger verkaast’ nam je typische blanke gewoonten en gebruiken op de hak, zoals zeilen, skieën en kamperen. In hoeverre ben jij zelf ‘verkaast’?

Eigenlijk op geen enkel gebied. Van mijn goede vrienden zijn er nul blank. Ik spreek weliswaar vloeiend Brabants, maar kan ook moeiteloos met andere Surinamers ouwehoeren in Sranan Tongo. Goed dan, als rechtgeaarde Tilburger vier ik wel carnaval. Vooral vroeger toen ik nog tijd over had en nog vrijgezel was. Carnaval vieren deed ik toen eigenlijk puur voor de chickies.

6. Je streeft ernaar om op je 35ste financieel onafhankelijk te zijn. Je bent nu 33. Ben je al dichter bij dit doel gekomen?

Lees voor het antwoord op deze vraag en de rest van het interview de Playboy die nu in de winkel ligt, of lees verder op Blendle