Dit moet je weten over Movember en jouw prostaat

Veel mannen vermijden het ontwerp, misschien wegens een taboe of uit angst. Het is echter belangrijk te begrijpen waar Movember om draait en hoe het nu precies zit met die prostaat van je.

movember

In november moet je echt accepteren dat de zomer even niet meer terugkomt, dat de zwarte pieten discussie wel weer terugkomt, dat je kennis kunt maken met de Playmate van november, dat het ijskoud wordt, dat de behoefte naar zomersex overstapt op de behoefte naar een relatie (dat noemen ze blijkbaar cuffing season tegenwoordig) en dat het bovendien weer tijd is om je snor te laten staan wegens het jaarlijkse Movember. Maar wat houdt het nu eigenlijk allemaal in.

Ieder jaar vraagt Movember aandacht voor teelbal- en prostaatkanker. Met de actie zamelt onder andere het Nederlands Kanker Instituut geld in voor prostaatkankeronderzoek. Het is een wereldwijd fenomeen geworden waar menig bekende man aan mee heeft gedaan. In Nederland lieten onder andere Edgar Davids, Mark van Bommel en Ruud Gullit hun snor staan. Ook het, ongelofelijk gave, evenement The Distinguished Gentleman's Ride vraagt ieder jaar aandacht voor prostaatkanker. Er is dus een hoop over te doen. 

@backlink(206795)

Hoe kom je aan prostaatkanker?

Je prostaat ligt onder de blaas en achter het rectum, het is verantwoordelijk voor het maken van het vocht van sperma. En ja prostaatkanker kan dus een heftige invloed op je seksleven hebben. De prostaat heeft de grotte van een walnoot en wordt groter naarmate je ouder wordt. 

Prostaatkanker ontstaat wanneer kwaadwillige cellen onbeheersbaar beginnen te groeien wegens veranderingen in het DNA. Het risico op prostaatkanker wordt ook groter naarmate je ouder wordt. Daarnaast is prostaatkanker erfelijk. Heeft jouw vader of broer prostaatkanker gehad ga er dan vanuit dat jij dubbel zoveel kans op de ziekte hebt dan iemand bij wie het niet in de familie voorkomt. Naar verluidt heeft ook je dieet invloed, als je veel rood vlees en zuivel binnenkrijgt schijnt het risico groter te worden. Het is aan te raden om veel te bewegen en om twee stuks groente en fruit te eten (maar dat is altijd aan te raden). 

Symptonen

In de beginstadia merk je niets van een tumor. Mocht je wel symptomen krijgen dan heb je mogelijk moeite met urineren en het volledig legen van de blaas. Ook kan de straal een stuk zwakker worden dan je gewend bent. Zodra de tumor groeit kan je pijn krijgen omdat de tumor druk uitoefent op de zenuwen van de prostaat.

Controle

Een uroloog of huisarts kan een prostaatonderzoek uitvoeren. Hoe dit gebeurt is afhankelijk van de klachten. Bij serieuze verdenking van kanker kan een MRI-scan uitkomst bieden. Een biopsie is niet langer per se nodig. Uiteindelijk, indien nodig, kan er wel een stukje weefsel worden afgenomen voor verder onderzoek. Dit gebeurt onder verdoving. Maak je dus geen zorgen voor bizarre voorwerpen die in je anus geduwd worden. Wel schijnt het zo te zijn dat je met een vinger aan de rectumwand kunt voelen, bij de prostaat moet de wand glad zijn. We hebben het vermoeden dat je dit thuis niet zelf gaat proberen maar toch, het kan. 

De gevolgen

Prostaatkankerbehandeling kan invloed hebben op je seksleven, helaas is dat waar. Mocht een prostaat verwijderd worden via een radicale prostatectomie dan betekent dit dat er minder vocht bij een ejaculatie vrijkomt. Het libido kan hierdoor verlagen en er zijn gevallen waarbij de man nadien moeite had met het krijgen van een orgasme. 

Aandacht, geld voor onderzoek, een gezonde levensstijl en tijdige controle zijn daarom allen ontzettend belangrijk. Maak je niet druk om taboe's maar laat je controleren wanneer je vermoed dat er iets niet klopt. En laat natuurlijk je snor staan, alleen deze maand heb je daar een goed excuus voor en stiekem zijn snorren gewoon heel gaaf. 

Bronnen: Playboy.com, Movember.com, Andros