Deze dingen kun je beter niet doen want ze zijn letterlijk zaaddodend

Nu wil je er nog zo veel mogelijk gebruik van maken zonder consequenties, ooit wil je er junioren aan overhouden. Houd je zaad in topconditie door dit in ieder geval niet te doen.

onvruchtbaarheid

Niemand wil vroegtijdig onvruchtbaar worden, toch zijn we met een hoop zaken bezig die de weg naar onvruchtbaarheid wel plaveien. De vriendschap met jou zaakje is waarschijnlijk onverwoestbaar, misschien toch een goed idee om iets beter voor je kroonjuwelen te zorgen. 

1. Te strak ondergoed

Dat schijnt dus geen fabeltje te zijn, een onderzoek dat gepubliceerd is in Child Health and Human Development suggereert dat mannen die naakt slapen 25% minder schade aan het DNA van hun zwemmers hebben. 

@backlink(208425)

2. Te weinig sporten

Meerdere studies tonen aan dat sporten gezond is. De status van jouw zaakje is daar geen uitzondering op. Mannen met een BMI van meer dan 30 maakten minder sperma aan, hadden een lagere spermakwaliteit en bij iedere lozing vertrokken er een stuk minder cellen dan bij een man die helemaal fit is. Daarnaast stierf het zaad sneller. Sporten dus!

3. Te veel hitte

Er is een reden dat jouw knikkers buiten hangen en niet ergens binnen verstopt zitten (al was dat wel prettig geweest kan iedereen die ooit een trap in zijn zak gehad heeft je vertellen). Stoombaden, sauna's, voetballen in de Sahara, beter doe je het niet. Je twee kleine vrienden moeten twee graden lager zijn dan de rest van het lichaam. 

4. Te veel tv kijken

Bingen is leuk ja, even lekker House of Cards of Stranger Things wegknallen in een weekend. Handig is het echter niet. Een onderzoek uit Denemarken suggereert dat vijf uur tv kijken per dag echt te veel is, door je inactiviteit kan je namelijk vervolgens rekenen op een veel lagere hoeveelheid zaadcellen. 

5. Stress

Stress is nergens goed voor, serieus voorkom dit gewoon überhaupt. Door stress maak je meer cortisol en adrenaline aan waardoor je testosterone juist daalt en wat er vervolgens voor zorgt dat de kwaliteit en de kwantiteit van jouw zaad drastisch keldert.