Zo organiseer jij de beste winterbarbecue van het jaar

Wie zegt dat barbecueën alleen in de zomer kan? Knal gewoon de hele winter door, wees een vent, nodig je maten uit en sta in de kou met je barbecuetang.

winterbarbecue

Je moet misschien iets harder je best doen maar ook in de winter is het prima vertoeven boven de barbecue. En geef toe, als je een duur apparaat koopt is het toch zonde om deze alleen op die twee zomerse dagen die we in Nederland krijgen te gebruiken? 

De soort barbecue

Met een wegwerpbarbecue van de AH kom je er niet en ook met een half ei ben je nergens. De kou moet buiten gehouden worden en een deksel is geen overbodige luxe tijdens de grauwe dagen. Ga voor een barbecuehaard of een skottelbraai met dikke wanden. Natuurlijk kan een buitenkeuken ook geen kwaad. 

@backlink(208825)

De temperatuur

Zet de barbecue uit de wind en isoleer het vuur, zelfs de meest krachtige gasbarbecues redden het niet wanneer je met min vijf in de volle wind gaat staan. Daarnaast is dat voor jezelf ook niet erg comfortabel. Idealiter regel je daar ook een gasbrander of een lamp zodat je warm staat en wat kunt zien. Wel zo gezellig ook indien al je gasten het buiten te koud vinden en liever binnen aan tafel zitten te wachten tot jij de malse stukken vlees komt brengen. 

Je kunt er op rekenen dat extra kolen of gas noodzakelijk zijn. Het is in de kou lastiger om de benodigde temperatuur te behouden en wanneer het vuur uit gaat moet je opnieuw stoken. Een vuistregel die je moet onthouden is: indien je jouw hand langer dan twee seconden, tien centimeter boven de kolen kunt houden, dan is de temperatuur niet hoog genoeg. 

De aankleding

Een heater, vuurkorven of fakkels zorgen ervoor dat het in de tuin redelijk warm en vooral heel erg gezellig is. Zet je bier in de sneeuw en blijf in de buurt van het vuur. Zo heb je buiten nog wat maten rondhangen terwijl jij over de barbecue gebukt staat. Wel zo gezellig. 

De gerechten

Ga niet voor de moeilijkste gerechten die uren moeten garen. Ten eerste heb je daar met min vijf geen geduld voor ten tweede duurt het met lage temperaturen extra lang voor het vlees klaar is. Kies daarom voor dunnere lappen vlees en groenten. Een beercan chicken is dus niet ideaal, een steak wel.