Sex, drugs & haute cuisine: dit zijn onze favoriete enfants terribles van het restaurant wezen

Mocht je je zorgen maken over je mannelijkheid als je staat te kokkerellen, neem dan eens een voorbeeld aan deze vier culinaire helden. De enfants terribles van het restaurant-wezen

enfants terribles restaurant wezen

Marco Pierre White (56)

Claim to fame: Tegenwoordig is zo’n beetje iedere chef die leuk in een pan kan roeren en een goede kop heeft beroemd, maar Marco Pierre White was al celebritychef voordat het een ding werd. De bengel van de Britse restaurantscene was op z’n 33ste de jongste chef ooit die drie Michelinsterren in de wacht wist te slepen. Een voorbeeld voor de nieuwe generatie én de leermeester van de grofgebekte Gordon Ramsay. Die vindt hij overigens een lul. In 1999 ging MPW met pensioen en leverde hij zijn sterren in. Hij kookt nog steeds professioneel, maar niet meer op het niveau van toen.

@backlink(208893)

Tv: Hell’s Kitchen, Kitchen Wars.

Vrouwen: De onverbeterlijke rokkenjager trouwde drie keer. Zijn eerste vrouw was Alex McArthur, met wie hij dochter Letitia kreeg. Het huwelijk hield twee jaar stand. Kort daarna ontmoette hij het 21-jarige model Lisa Butcher in een nachtclub. Binnen drie weken waren ze verloofd. Nu zegt hij daarover: ‘Ik was zo bedwelmd door haar uiterlijk dat ik vergat naar haar persoonlijkheid te kijken.’ Na vier maanden werd het huwelijk ontbonden en begon hij een relatie met bardame Matilde Conejero. Met haar kreeg hij twee zonen (Luciano en Marco) en een dochter (Mirabelle). Toen Matilde hem verdacht van een affaire, kregen ze zo’n explosieve ruzie dat White 14 uur lang in de cel belandde. Ook dit huwelijk is inmiddels verleden tijd.

Stijl: Van zijn wilde haren is weinig meer over, maar bij MPW kwam de coolheid uit zijn poriën. Met zijn nonchalante bos krullen, peukie in zijn mondhoek en ‘fuck it’-houding vielen alle vrouwen voor hem in katzwijm. Rock-‘n-rollgehalte: Als gasten om zout en peper vroegen, gooide hij ze gelijk de zaak uit. Een jonge chef die in de keuken van White eens het lef had om te klagen over de hitte, moest dat bekopen met een aan stukken gesneden koksbuis en broek. Ook had hij als tussendoortje tussen twee gangen eens sex met een vrouwelijke dinergast en ging hij vreemd met twee serveersters.

Anthony Bourdain (61)

Claim to fame: Zwaaide bijna tien jaar lang de scepter over de keuken van de inmiddels failliete brasserie Les Halles in New York. De onthullende autobiografie Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly betekende zijn definitieve doorbraak.

Vrouwen: Hij trouwde in de jaren 80 met zijn jeugdliefde Nancy, maar na twintig jaar liep het huwelijk op de klippen. In 2007 trouwde Bourdain opnieuw. Dit keer met de Italiaanse Ottavia, die anderhalve week voor de bruiloft beviel van een dochtertje, Ariane. In 2016 eindigde ook dit huwelijk in een scheiding. Tegenwoordig zou hij het bed delen met de Italiaanse actrice Asia Argento (die Harvey Weinstein nog beschuldigde van ongewenst gedrag).

Stijl: Zilvergrijze manen, een gladgeschoren kop en een paar tattoo’s. Bourdain komt graag goed voor de dag, ook nu hij niet meer de jongste is. Opa heeft zelfs nog een sixpack.

Uitspraak: ‘Het smerigste wat ik ooit heb gegeten? Een kipnugget van McDonald’s.’

Rock-‘n-rollgehalte: Hoog. Bourdain propte zijn neus en aderen jarenlang vol heroïne, cocaïne en LSD, zo schrijft hij in zijn autobiografie. In de keuken werd meer gesnoven en gespoten dan gekookt. Verder eet hij badass dingen als gefermenteerde haai, schapenballen en zeehondenoog en moet er regelmatig schuttingtaal worden weggebliept in zijn programma’s. Tot zijn dochtertje geboren werd rookte hij als een ketter. De sigaretten heeft-ie inmiddels afgezworen, maar drinken doet-ie nog als een tempelier. Hij heeft ook een zwarte band in jiu-jitsu.

Lees het hele artikel en de rest van de stijlgids in de Playboy die nu in de winkel ligt of op Blendle