Japanse whisky kopen: welke moet je hebben?

Japanse whisky: je treft ze in de betere bars steeds vaker en kwalitatief weet de juiste Japanse whisky aan alle eisen van de liefhebber te voldoen. Deze 5 moet je hebben.

Japanse whisky beste merken

Japanse whisky is in opkomst en dat is maar goed ook, wij genieten al een tijdje intens van het fantastische drankje en inmiddels durven we voorzichtig te stellen dat de onderstaande vijf absolute must haves zijn.

@backlink(209457)

Je kent de Schotse single malt en de Amerikaanse Bourbon, je kent het verschil tussen whisky en whiskey en je kijkt altijd een beetje verdrietig naar jouw maten die en Red Label met cola bestellen en doen alsof ze whisky drinken. Het is tijd om een stapje verder te gaan en de Japanse markt te leren kennen. We raden je ten zeerste aan om eens een Japanse whiskyproeverij te houden want er gaat een wereld voor je open. 

Net als de gevestigde Schotse en Amerikaanse whisky's komen de Japanse whisky's in alle soorten en maten maar we zijn er aardig in geslaagd om vijf favorieten te selecteren. Dit betekende voor ons vooral heel erg veel whisky drinken maar dat hebben we graag voor je over. Afijn, deze heerlijke whisky's moet je direct aanschaffen (als je ze kunt vinden want sommige gaan flink geld waard worden en zijn lastig op de kop te tikken). Tijdens een gamesessie met Yakuza 6: The Song of Life zaten we al nippend te genieten van de onderstaande flessen en we trokken eindelijk de conclusie: hier moet je zijn, haal deze flessen zo snel je kunt in huis (net als de game Yakuza trouwens). 

1. Hibiki 21 jaar

Deze whisky kocht je voor 50 euro, werd 500 euro waard en binnenkort zijn ze 5000 euro waard. Oké dat is misschien erg optimistisch maar wil je investeren in whisky dan moet je hier zijn. In 2013 werd de Hibiki 21 verkozen tot de World's Best Blended Whisky op de World Whisky Awards. Daarnaast heeft de Hibiki 21 bijna een perfecte score van 96 in Jim Murray's Whisky Bible. Terecht want deze soepele whisky smaakt fenomenaal. Je kunt hem alleen bijna nergens meer kopen. Snel zoeken want de prijs gaat omhoog. De prijs op dit moment? Nu nog tussen de 400 en 550 euro per fles. 

2. Suntory Whisky Toki

Een blend van drie distilleerderijen te weten Yamazaki, Hakushu en Chita. Een ronde, zoete blend met hinten citrus. De whisky kent een sterke geur en is niet zo goed als de Hibiki maar wel een perfecte instapwhisky als je de Japanse markt wil betreden. In Nederland is de fles bijna nergens te vinden maar importeren blijft een optie. Kost je ongeveer 50 euro per fles. Suntory is één van de meest invloedrijke distilleerderijen van Japan.

3. Mars Komagatake Kohiganzakura

Lastig te krijgen en juist daarom moet je hem zoeken. De whisky rijpt op houten vaten waar eerder ook Japanse wijnen in hebben gelegen. Na een slok herken je mogelijk marsepein, abrikoos en nectarine. Wat zoetig dus, en voor ongeveer 150 euro per fles van jou. De Nature of Shinshu-reeks wordt na iedere botteling vernoemd naar een lokale bloem. Er bestaan van deze distilleerderij ook nog flessen uit 1986 die inmiddels voor bijna 2.000 euro verkocht worden. 

4. Kaiyo Mizunara Oak

Deze Japanse whisky's hebben rustig liggen rijpen op vrij zeldzame handgemaakte vaten. De Mizunara Oak vaten worden gezien als de beste vaten ter wereld om whisky in te laten rijpen. En dat proef je. De Kaiyo is een stevige whisky met een uitgesproken smaak en een sterke geur. Eentje die je lang zal herinneren. 

5. Ichiro's Malt Chichibu IPA Cask Finish

Hey IPA, die term ken je wel. Dat staat inderdaad voor Indian Pale Ale wat een Brits biertje is. Waarom dat op een whiskyfles staat? Simpel, de distilleerderij is een samenwerking aangegaan met een Japanse bierbrouwer en de whisky heeft op vaten gelegen waar ook IPA in te vinden was. De vaten zijn als het ware IPA-gespoeld. Je treft de bittere hopsmaak duidelijk in de whisky aan. Een aanrader en je kunt deze fles prima vinden in Nederland. Moet je wel bijna 250 euro voor overhebben.