Dit zijn de beste Europese hotspots voor 2018

De reisexperts van Lonely Planet hebben het complete continent uitgekamd om de beste Europese hotspots voor 2018 te vinden.

lonely planet best in europa

Van regio’s met keukens die je laten watertanden tot prachtige, onontdekte eilanden en vernieuwende steden – voor deze bestemmingen wil je absoluut ruimte maken op je bucketlist. De enige vraag is: waar ga je als eerste naartoe?

@backlink(209809)

 1. Emilia-Romagna, Italië

Emilia-Romagna is misschien wel de beste plek om te eten in Italië. De regio heeft vier culinaire sterspelers voorgebracht: ragù – noem het nooit spaghetti bolognese – is afkomstig uit de hoofdstad Bologna; prosciutto di Parma komt uit (je raadt het al) Parma; Modena bracht ons balsamicoazijn, alsook Osteria Francescana, een restaurant met drie Michelinsterren dat in 2017 werd uitgeroepen tot het op-één-na-beste restaurant ter wereld; en ook parmigiano reggiano (Parmezaanse kaas) vindt zijn oorsprong in de regio.

Tussen alle culinaire geneugten door kun je nieuwe bezienswaardigheden in de regio bezoeken als FICO in Bologna (het grootste culinaire pretpark ter wereld), het nationale museum voor Italiaans Jodendom en Shoah in Ferrara en het gerestaureerde Cinema Fulgor in Rimini, waarin binnenkort een museum over de legendarische filmmaker Federico Fellini zal openen. Italië proef je dit jaar in Emilia-Romagna!

2. Cantabrië, Spanje

Uitnodigend groen Cantabrië is een van de onverwachte schatten van Spanje: een gebied van wilde zandstranden en scherpe kliffen, betoverende dorpjes als Santillana del Mar en Comillas, tijdloze kerken die oprijzen uit de oevers van de rivier de Ebro en een aantal van de meest indrukwekkende prehistorische grotschilderingen in heel Europa. 

Het havengebied van de bruisende regiohoofdstad Santander werd nieuw leven ingeblazen met de opening van Centro Botín – het opvallende, modernistische culturele centrum van de gevierde architect Renzo Piano. Buiten de hoofdstad viert Picos de Europa, het oudste nationale park van Spanje, deze zomer zijn 100ste verjaardag. Een jubileum dat gevierd wordt met tal van evenementen; een uitstekende reden om dit westelijke gebied met scherpe spitsen, bergweides en kalkstenen kloven dit jaar te ontdekken.

3. Friesland

Eigenzinnig Friesland staat bij de meeste reizigers misschien nog niet op de radar, maar dit jaar laat de provincie zien dat dit volledig onterecht is. Friesland is samen met provinciehoofdstad Leeuwarden uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad van 2018 en pakt uit met een veelzijdig programma van kunstinstallaties, festivals en evenementen. In het Fries Museum is een unieke tentoonstelling te zien van M.C. Escher, die in Leeuwarden geboren is, en deze zomer vormen de historische straten van de stad het decor voor de (letterlijk) gigantische parade van Royal de Luxe. Maar ook het jaarlijks terugkerende Welcome to The Village, een van de duurzaamste festivaldorpen van Europa, en de gezellige cafés en bonte collectie winkels zijn reden voor een bezoek aan de bescheiden Friese hoofdstad.

Buiten Leeuwarden gaat een wondere natuurwereld voor je open: van weidse velden en schitterende meren tot een viertal Friese eilanden in de Waddenzee – de ideale zomerbestemming voor liefhebbers van uitgestrekte stranden, glooiende duinen en idyllische zeegezichten. Het UNESCO-werelderfgoed staat dit jaar extra in de spotlight dankzij de opvallende kunstroute Sense of Place, die je langs de mooiste plekjes van het Waddengebied voert.

4. Kosovo

Het kleine Kosovo, verstopt tussen twee bergketens in het hart van de Balkan, wordt vaak genoemd als de volgende topbestemming, maar is bij veel reizigers nog vrij onbekend. Nu het land tien jaar onafhankelijkheid viert – ook al wordt dit niet door iedereen erkend – zal hier waarschijnlijk snel verandering in komen. 

’s Werelds een-na-nieuwste natie bruist van de energie. De bevolking heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Europa en zet zich met verve in voor de ontwikkeling van haar land. De Kosovaarse tak van de Balkanbrede wandelroute Via Dinarica geeft een indrukwekkend beeld van het bergachtige landschap. ’s Zomers trekken intussen steeds meer filmfans naar Dokufest, een geprezen filmfestival in de Ottomaanse stad Prizren. Na lange wandelingen en uitstekende films lonkt de ontluikende wijnregio Rahovec, met ruim een dozijn wijngaarden.

5. Provence, Frankrijk

Provence belichaamt de Franse l’art de vivre als geen ander. Velden vol lavendel en olijfgaarden inspireren kunstenaars van over de hele wereld, terwijl aan de kust charmante dorpjes en calanques met turquoise water lonken. Levendig Marseille en chic Aix-en-Provence bieden coole bars, sterrenrestaurants en een eigenzinnige hedendaagse kunstscene. Dit jaar blijven de kunsten zich hier ontwikkelen met de opening van de expositieruimte van Fondation Carmignac op Île de Porguerolles. Ook in de gerenoveerde magazijnen bij Fondation Luma in Arles – ontworpen door Frank Gehry – staat een indrukwekkend artistiek programma op de planning. Dankzij de Thalys en TGV zijn steden in de Provence ook nog eens zeer goed te bereiken per trein, dus waar wacht je nog op?

Zie de hele lijst op Lonely Planet