Fuck de Alpen: ga skiën in Griekenland

Wintersport komt er weer aan! Maar waar gaan we heen? Ervan uitgaande dat skiën meer is dan après-skifeesten: kijk eens verder dan altijd maar weer die fucking Alpen.

Fuck de Alpen: ga skiën in Griekenland

Maar waar gaan we dan wel heen? Nou, probeer deze plekken eens. Niet voor de hand liggend, wel lekker origineel. Of nou ja: origineler dan die belegen Alpen.

1. Marokko

Wie denkt dat Marokko alleen maar mussen- flikkeren-van-het-dak-temperaturen kent, heeft niet goed opgelet tijdens aardrijkskunde. En dat is toch zonde, want het grootste skigebied in Marokko heet Oukaïmeden en is de moeite waard. 10 kilometer aan pistes in het Atlasgebergte, spotgoedkope dagkaarten à 20 euro, je bent er in vijf uurtjes (vier uur vliegen, een uurtje rijden) en je kan ervoor of erna ook nog een paar dagen cultuur proeven en onbeperkt eten in Marrakesh. Win-win.

2. Rusland

Rusland is enorm, de bergen zijn er enorm en de kou is er enorm. Dus: lekkere sneeuwlagen gegarandeerd. Bij toerskiërs en pro-freeriders zijn de bijna honderd wintersportgebieden in Rusland al heel bekend, onder het grote publiek veel minder. Dus doe er je voordeel mee en pak een lekker spoorloos afdalinkje. Ook een aanrader: met een gids mee per helikopter naar een van de actieve vulkanen in de regio. Waarom ook niet, hè?

3. Griekenland

Klaar voor een big fat Greek skitrip? Mount Parnassos is geweldig. Tientallen kilometers aan sneeuw, je skiet zo’n beetje tussen de overblijfselen van de Griekse oudheid en de après-ski is om over naar huis te schrijven. Als je nog kán schrijven na liters ouzo. Ontnuchteren doe je met een goeie bak gyros, die ze alleen in Griekenland zo lekker weten te maken.

4. Antarctica

Een mens mag dromen, toch? In elk geval ben je zeker van knisperverse sneeuw en weinig beginners die je voor de voeten skiën, want Antarctica kost klauwen met geld (begint bij de 20.000 euro), dus niet iedereen gaat daar zomaar heen. Maar mocht je een lekker erfenisje of prima spaarpotje hebben dat op mag: doe het. Het is er niet stervenskoud zoals je misschien verwacht, en de ervaren skiër kan er zijn ei kwijt. O, en als het geen skiweer is, dan kun je ook op een tour gaan om pinguïns en orka’s te spotten of de ijsvelden bezoeken. Niet heel vervelend.

5. Bulgarije

Effe de zwarte piste pakken, maar ook het zonnetje meepakken? Kan. In Bulgarije, Bansko om precies te zijn, dat relatief hoog en zuidelijk ligt en dus dicht bij de zon. Zowel het eten als het drinken is er goedkoop, er zijn goede après-skibarren, laat dat maar aan de Bulgaren over. We kijken nu al uit naar je witte skibril als je terugkomt. Want tuurlijk ga jij je vergeten in te smeren.

6. Polen

Iets minder duur voor als die erfenis nog op zich laat wachten en je spaarrekening ook niet meer floreert zoals zou moeten: Polen. De wintersportgebieden daar zijn zich in rap tempo aan het ontwikkelen, en steeds meer Europeanen weten bijvoorbeeld Zakopane, met zijn zeven skigebieden en tientallen liften, te vinden. Daar is de witste sneeuw, en – voor daarna – de helderste wodka. Of voor ervóór. Wat kan ons ’t schelen.

Goodlife
  • iStock