'Geen GP als coronavirus teams tegenhoudt'

De Grand Prix van China is al afgelast of verplaatst, maar de races in Australië, Bahrein en Vietnam staan nog op de wip. Sommige teams hebben te maken met reisrestricties. Ross Brawn komt die teams tegemoet: iedereen moet present zijn bij een race.

AlphaTauri

De wereld is momenteel in de ban van het coronavirus. Voor gezonde mensen is het een niet erg gevaarlijk virus, maar mensen die al een aandoening hebben lopen gevaar. Daarom moet de verspreiding van het virus zoveel mogelijk worden beperkt. Sommige landen reageren daarom heftiger dan andere landen. De Formule E- en Formule 1-races in China zijn door het virus al respectievelijk afgelast en uitgesteld, in Genève gaat de Autosalon niet door en ook de MotoGP in Thailand gaat niet door vanwege het virus.

Voorlopig gaan de Grands Prix in Australië, Bahrein en Vietnam gewoon door. Maar sommige teams hebben te maken met personeel met reisrestricties. Zo mogen talloze werknemers van Ferrari en Toro Rosso niet reizen omdat ze in zogenaamde Red Zones wonen. Maar er is meer ellende: vluchten richting Australië maken vaak een tussenstop in Dubai, Singapore of Hong Kong. Precies die landen laten momenteel geen Italianen toe. Dat maakt het moeilijk om in Australië te komen. In Vietnam moeten Italianen eerst veertien dagen in quarantaine voordat ze het land vrij in mogen.

Ross Brawn, sportief directeur van de Formule 1, heeft de teams die mogelijk niet kunnen aantreden in de eerste races vast gerustgesteld. De Brit zegt dat de races alleen doorgang zullen vinden als alle teams aan de start kunnen verschijnen. Tegen Reuters zegt Brawn: "Obviously if a team makes its own choice not to go to a race, that's their decision. But where a team is prevented from going to a race because of a decision of the country then it's difficult to have a fair competition."

De F1 wil de races wel door laten gaan natuurlijk en werkt momenteel aan oplossingen. Een daarvan kan zijn dat de races niet meetellen voor het wereldkampioenschap, omdat niet de volledige grid aanwezig is. "It's a very serious situation, so I don't want to underplay it. But we're trying to have races. We've got to do them in a responsible way," aldus Brawn.

Entertainment
  • Autobahn.eu
  • Red Bull Content Pool