Stackers en sport, een goede combinatie?

Stackers behoren sinds jaar en dag tot de populairste middelen om sporters net even dat beetje extra kracht en energie te geven. De kleurrijke pillen zitten tjokvol stimulerende stoffen, die op een uitgekiende manier zijn samengesteld. Hierdoor versterken de stofjes elkaars werking, wat zorgt voor optimale resultaten tijdens je work-out. Zo krijg jij sneller dat strakke, gespierde lichaam waar je van droomt.

Stackers en sport, een goede combinatie?

Een middeltje dat je zomaar aan een goddelijk lijf helpt klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Daarom hebben veel mensen vragen over Stackers en het slikken ervan. Want waar zijn deze pilletjes bijvoorbeeld van gemaakt? En is het eigenlijk wel veilig om ze te gebruiken?

Wat zit er in?

Hoewel de precieze samenstelling per merk en type verschilt, hebben vrijwel alle Stackers dezelfde set basis-ingrediënten. Stackers bevorderen de vetverbranding tijdens het sporten door middel van verschillende stofjes met raadselachtige namen als 'geconjugeerd linolzuur' en 'polyfenolen'. Beide stoffen komen van nature voor in voedingsmiddelen als groene thee en zuivelproducten. Uiteraard zijn de concentraties in een kop thee of een glas melk wel een stuk lager dan die in je potje stackers. Een afslankmiddel dat je nog wel eens ziet in buitenlandse stackers is ephedra. Dit stofje is in het verleden in verband gebracht met ernstige gezondheidsklachten, en is in Nederland dan ook verboden.

Om je van een flinke dosis energie en alertheid te voorzien bevatten Stackers ook cafeïne. Dit ken je waarschijnlijk van je kop koffie, en is de reden dat dit drankje je 's ochtends zo'n opgepept gevoel geeft. In veel Stackers zit ook de minder bekende stof gurmarin. Gurmarin valt onder de proteïnegroep en zorgt voor een versnelde afbraak van suikers in het bloed. Tot slot zijn Stackers doorgaans voorzien van een mix aan vitale vitamines en mineralen, die onder meer zorgen voor een goede doorbloeding en de bouwstoffen leveren voor je spieropbouw.

Zijn er nadelen aan het gebruik van Stackers?

Net als bij andere middelen die je in onnatuurlijk hoge dosis tot je neemt is er ook op Stackers de nodige kritiek. Bij onzorgvuldig gebruik raakt je lichaam op den duur gewend aan al die extra stoffen in je Stackers. Het risico bestaat dan ook dat de Stackers hun effect verliezen, en dat je lichaamsvet steeds langzamer verbrandt. Om dit te compenseren zal je dus meer Stackers moeten slikken, maar ook aan deze hogere dosis raakt je lijf na een tijdje gewend - waardoor je nog meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.

Een tweede discussiepunt vormen de bij-effecten die Stackers op sommige mensen hebben. Een aantal sporters rapporteert klachten na het gebruik van de pilletjes, variërend van stress of juist vermoeidheid tot hartkloppingen. Hierbij speelt natuurlijk mee dat ieder lichaam anders in elkaar zit; waar de één weinig moeite heeft met de extra dosis cafeïne, kan dit bij de ander leiden tot gevoelens van gejaagdheid, duizeligheid en hartkloppingen. De kans op dergelijke klachten wordt vaak verminderd door na het gebruik van Stackers ook daadwerkelijk intensief te gaan sporten. Zo blijven al die vetverbranders en cafeïne niet ongebruikt in je lichaam zitten.

Knowhow
  • Unsplash