5x de beste sportfilms

Deze films moet je je een keer gezien hebben.

sportfilms

1. The Wrestler

Niet voor niets de ultieme comeback van Mickey Rourke, die als Randy The Ram de nadagen van zijn worstelcarrière uitmelkt op schimmige toernooien. Heftig zijn de scènes waarin hij zijn wonden letterlijk dicht moet nieten. Als hij zijn glimmende stoeipakje niet aanheeft, slijt hij zijn dagen in een kutbaantje en zijn ijskoude trailer. Het is zoeken naar heroïek in The Wrestler, maar Mickey is geweldig.

Bestel de laatste editie

2. When We Were Kings

De beroemdste bokspartij ooit was The Rumble in The Jungle tussen Muhammad Ali en George Foreman in 1974. De twee zwaargewichten ontmoet- ten elkaar in het net onafhankelijke Congo en het gevecht werd een viering van zwar- te cultuur, inclusief een popfestival daar in Afrika met James Brown en Sly & The Family Stone. Ultiem zijn de scènes van- uit de gecharterde Boeing met uitsluitend Afro-Amerikanen aan boord. ‘Man, even the pilots are black!’

3. The Big Lebowski

Ruimdenkend als we zijn, zien we The Big Lebowski als een hallucinante hippie/dude-detective, die toch vooral over bowlen gaat. Dit Coen-brothers- juweeltje viert dit jaar zijn 25-jarige jubileum en was destijds in 1998 een flop, maar werd een van de grootse cult-hits ever dankzij Jeff Bridges als The Dude, El Duderio, His Dudeness en natuurlijk zijn maatje John Goodman, die op de baan nog een gun trekt om die strike toch maar even bij te tellen.

4. All Stars

Whut? Een Nederlandse film? Inderdaad, en zeker niet omdat dit een cinematografisch hoogtepuntje is met een getalenteerde cast en scherpe dia- logen. All Stars is vooral per ongeluk een al- legorische vertelling over voetbalvrienden, hun beslommeringen en met name ook over de nineties: de laatste jaren in een inmid- dels verloren paradijs. Wie kon weten dat het hitje uit All Stars – ‘Toen ik je zag’ van Antonie Kamerling – ooit (nu) nog een zelf- standige filmtitel zou worden?

5. Moneyball

Het is heel erg 2001 om Brad Pitt een beperkte acteur te noemen. Sterker nog: de superster is doorgaans heel dienstbaar aan de films waarin hij speelt. Zoals in het waargebeurde Moneyball, waarin hij op een puur wiskundige manier het honkbalteam samenstelt bij Oakland Athletics, omdat ze de echte toppers niet kunnen betalen. De wedstrijdresultaten zijn verbluffend, evenals het tegenspel van Philip Seymour Hoffman en Jonah Hill, toen nog vrij dik. Held Aaron Sorkin (The West Wing) ontfermde zich over het script.

Air

Een sportfilm waarvan nog moet blijken of-ie goed is, is Ben Afflecks nieuwste film Air.

Door al het gossipgeweld rond zijn persoon zou je bijna vergeten dat Ben Affleck ook een begenadigd regisseur is, zoals nu weer met Air. Dit is een scherp en grappig eighties-drama over een manager bij Nike (Ben zelf), die via een zaakwaarnemer (Afflecks bloedmaatje Matt Damon) een jonge Michael Jordan als boegbeeld voor het dan kwakkelende en zeer uncoole Nike probeert te strikken. Het affiche wordt verder opgeleukt met klinkende namen als Jason Bateman (dat háár!), Marlon Wayans, Chris Tucker en Phil Knight, de mede-oprichter van Nike. Deze topfilm (in de bioscoop en later bij Prime) is alle reden voor een toplijst van sportfilms die nu eens niet gaan over een underdog(team) die/dat een finale haalt (en wint).

Air draait nu in de bioscoop.

Bestel de laatste editie
Misschien ook voor jou:
Playboy tipt: deze films mag je niet missen in maart
Entertainment
  • The Big Lebowski