Boerenrocker Bennie Jolink over boerenprotesten: ‘Ze stonden met tractoren hier voor de deur’

Bennie Jolink (74) mag zich dan beschrijven als een linkse rakker, maar woke is hij zeker niet. In aantocht naar zijn grote concert in Lochem spraken wij met de zanger van Normaal over boerenprotesten, de BBB en Veronica Inside. ‘Ik ben nog steeds woedend over de reacties op een onschuldig grapje van Derksen over Akwasimodo, de klokkenluider van de Dam.’

Boerenrocker Bennie Jolink over boerenprotesten: ‘Ze stonden met tractoren hier voor de deur’

Bennie Jolink mag als zanger van Normaal dan wel dé boerenrocker van Nederland zijn, maar dat betekent niet dat hij altijd dezelfde toon zingt als de rest van de boerenwereld. Neem bijvoorbeeld de protesten van het afgelopen jaar: “Ik ben niet altijd even blij met de manier waarop Farmers Defence Force actievoert. Een paar maanden geleden zei ik in de krant dat ik het rondrijden met doodskisten met daarop de naam van Jesse Klaver walgelijk vind. De volgende dag stonden ze met tractoren hier voor de deur.”

Toch is Bennie wel van plan om wat meer geluid te geven aan de boeren-achterban. Als zijn grote concert in Lochem doorgaat, is hij van plan om Caroline van der Plas uit te nodigen om daar te komen spreken en te horen hoe zij over bepaalde zaken denkt. Of hij dan ook lijstduwer van BBB zou willen worden? Dat weet hij nog niet.

Niet woke

Wat Bennie wel zeker weet, is dat hij niet bepaald 'woke' is. Neem bijvoorbeeld de Veronica Inside-rel van vorig jaar: daar is de zanger niet te spreken. “Ik ben nog steeds woedend over de reacties op een onschuldig grapje van Derksen over Akwasimodo, de klokkenluider van de Dam. Het is belachelijk dat men daar zo verontwaardigd over was.”

De zanger zou zich dan ook niet omschrijven als politiek correct. “Nee. Ik laat me niet voorschrijven wat ik moet vinden, dat bepaal ik zelf wel. Ik was in 1968 al lid van het COC. Ik ging met de acteurs van Toneelgroep Studio, waar ik de decors voor ontwierp, mee naar alle homokroegen van Amsterdam. Moet ik dan nu nog voorzichtig zijn als ik het over homo’s heb? Laatst zei ik over iemand dat hij ‘een nicht als een paard was’ tegen iemand met een homoseksuele zoon. Mijn vrouw zei: ‘Dat kun je niet maken, dat is gênant.’ God, ik bedoel dat toch niet slecht? Er wordt ook weleens gezegd dat een lied als Vrouw Haverkamp niet bepaald feministisch is. Dat zal mij een rotzorg zijn.”

In de nieuwste Playboy vertelt Bennie alles over de boerenprotesten, zijn liefde voor wijn, avonturen met vrouwen en zijn zachtmoedige inborst. Vanaf vandaag in de winkel!

Interviews
  • Nick Muller
  • BrunoPress