Eeuwenoude vraag beantwoord: hoeveel seks is normaal?

Seks is een onderwerp waar we bij Playboy geen genoeg van kunnen krijgen. En we beantwoorden dan ook graag de seks-gerelateerde vragen waar de Nederlandse man mee worstelt. Deze keer: hoe vaak zou je eigenlijk seks moeten hebben?

seks

Het is een vraag die menig man bezig houdt: "heb ik wel genoeg seks?" Een vraag die vervolgens opgevolgd wordt door een stoere "nooit genoeg", voortkomend uit de illusie dat we allemaal bedeeld zouden moeten zijn met het uithoudingsvermogen van een bonobo (en niet na de daad direct wegzakken in een orgasme-geïnduceerd coma). We twijfelen vaak aan onze prestatie in de slaapkamer. Maar wat is eigenlijk 'genoeg seks' voor de gemiddelde Nederlandse playboy? Wij geven je graag antwoord op deze eeuwenoude vraag.

Wittebroodsweken

Wie ooit een relatie heeft gehad (of in een dedicated friend-with-benefits situatie heeft gezeten) weet dat je je in die eerste weken een ware seksgod waant; jij en je partner hebben vijftien keer per dag seks (oké, oké, overdrijven is ook een vak - vijf keer per dag) en je krijgt maar niet genoeg van elkaar. Elke niet-zo-onschuldige blik zorgt voor beweging achter je rits en alle hoeken van het huis worden grondig verkent. Maar er komt een moment dat ook jij, die seksuele adonis, niet meer opgewonden wordt van elke stap die je partner zet. En dat betekent dat de frequentie van jullie stomende slaapkamersessies afneemt. Is dat normaal?

Is er een 'normaal'?

Laten we eerst vooropstellen: wat voor de een normaal is hoeft natuurlijk voor de ander helemaal niet normaal te zijn. Toen Chantal Janzen eerder een boekje open deed over haar seksleven bleek dat 'normaal' zelfs voor beeldschone vrouwen nogal kan verschillen. En dat is dan ook weer helemaal normaal. Al helemaal wanneer we daarbij onthouden dat de gemiddelde dertiger gemiddeld 86 keer per jaar seks heeft. Slechts een derde van de stellen heeft meer dan één keer per week seks. Boven de vijftig wordt dit aantal ook behoorlijk minder; een kwart van de vijftigers heeft helemaal geen seks meer.

No shame

Maar ook dat is geen reden voor een midlife crisis. Uit een onderzoek van sekskenniscentrum Rutgers bleek namelijk dat Nederlanders het stoer vinden om te overdrijven als het op hun seksleven aankomt. Die buurman die claimt dat hij elke dag van bil gaat zouden wij dus zeker met een hele dikke korrel zout nemen. Voel jij je wel eens 'niet normaal' als het gaat om seks? Dan is de belangrijkste vraag om in gedachte te houden of je zelf gelukkig bent met jullie bedpret. En onthoudt: één keer per maand geweldige seks is nog altijd beter dan vier keer per week een tamme 'geslachtsmeeting'.

Seks en gezondheid

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat seks goed kan zijn voor je gezondheid en dat betekent dat, hoewel je geen turflijst naast het bed hoeft te hangen, het wel belangrijk is om de magic tussen de lakens alive te houden. Seks kan namelijk zorgen voor een verhoogde weerstand. En meer seks kan een betere connectie betekenen tussen jou en je sekspartner.

Een goede reden dus om meer tijd horizontaal door te brengen. Of verticaal, of in een hoek van negentig graden, of... Enfin. Gaat heen en heb seks. Al is het maar voor je gezondheid.

Knowhow
  • Manify, Men's Health, DTNG, Quest
  • Unsplash, Dainis Graveris