Henry van Loon: 'Ik begrijp werkelijk niet dat politici zich als oprecht en echt presenteren'

In de nieuwste Playboy vertelt Henry van Loon meer over zijn nieuwe NPO-serie Tropenjaren, kleding, OCD, het ouderschap en waarom hij liever niet naar talkshows kijkt: 'Het is allemaal flauwekul.'

Henry van Loon

Als iemand niet goed kan stilzitten, is het Henry van Loon wel. De acteur barst van de energie en maakte tijdens coronatijd het tv-programma Promenade. "De meningen erover waren verdeeld: of je vond het heel erg leuk of niet, daar zat weinig tussenin", vertelt van Loon in de nieuwste Playboy over het programma.

"Ik vond het zelf echt vernieuwende televisie. Dat vind ik fijn, als je iets maakt wat er nog niet is. Zodra ik in mijn show merk dat ik eenzelfde voorstelling aan het maken ben, probeer ik er ook zo’n draai aan te geven dat ik hopelijk toch weer als een ander persoon kan worden gezien. Dat lukt niet altijd, maar dat is ook een beetje onvermijdelijk. Als cabaretier of comedian ben je eeuwig op zoek naar je vorm, ga maar eens bij comedyclub Toomler kijken: mensen zijn constant aan het schaven om hun eigen specifieke stem te vinden en als ze die hebben gevonden, dan is het: dit is typisch Henry van Loon of Youp van ’t Hek. In het begin werkt dat in je voordeel, maar al snel treedt er een soort verzadiging op: hé, hij doet altijd hetzelfde. Dat is eigenlijk heel tragisch."

Afzeiken

In Promenade was het afzeiken van mensen als Angela de Jong en Sywert van Lienden vaste prik. Ook privé kan Van Loon zich druk maken om zulke types. "Ik ben daar veel te emotioneel in, daarom is het ook beter als ik niet in talkshows ga zitten. Ik word regelmatig gevraagd om ergens aan te schuiven, maar aan zo’n tafel moet je goed weten wat je gaat zeggen. Je moet oneliners voorbereid hebben en daar moet je niet van afwijken. Gaat het gesprek een andere kant op dan jij wil? Dan moet je je antwoord buigen naar de vraag. Sommige mensen zijn daar heel goed in, maar ik pas niet in dat systeem. Ik weet van tevoren niet wat ik over Oekraïne of Angela de Jong of Sywert van Lienden ga zeggen, want ik laat me leiden door mijn gevoel. Daardoor kan ik nooit goed verwoorden wat ik er nou zo kut aan vind.’

"Ik kan niet tegen die nepheid"

Talkshows

Van Loon schuift dus niet graag aan bij talkshows, maar hij kijkt er ook liever niet naar. "Nee, ik kijk er niet naar, want het is allemaal flauwekul", stelt hij. "Ik was een keer bij Jinek om te praten over mijn nieuwe show die ging over mijn overleden moeder. Naast mij zat Jesse Klaver met wie ik voordat het programma begon een fijn gesprekje had. Zijn moeder was ook overleden, ik vertelde over mijn show, hij vond dat mooi. Het was niet emotioneel of diepgaand, maar gewoon respectvol en prettig, van mens tot mens. Maar toen begon de talkshow en ging hij ineens helemaal anders praten: ‘Het kan toch niet zo zijn, dat wij, als burgers, in Nederland, op dit moment...’ Rechte rug, armen over elkaar. Ik zat naar een totaal ander mens te kijken. Je zou zeggen dat ik dat als acteur zou moeten snappen, maar ik begrijp werkelijk niet dat politici zich als oprecht en echt presenteren. Ik kan niet tegen die nepheid."

Benieuwd naar het hele interview met Henry van Loon? Je leest 't in de nieuwste Playboy. Donderdag in de winkel.

Interviews
  • BrunoPress